Sneller+boete+bij+overtreden+welzijnsregels+veetransport
Nieuws
© Jos Thelosen

Sneller boete bij overtreden welzijnsregels veetransport

Tegen overtredingen rond dierenwelzijnsregels tijdens transport en bij het doden van dieren wordt vanaf 1 december strenger opgetreden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt eerder een boete of andere sanctie op en waarschuwt minder.

Verder blijven overtredingen drie jaar staan, geeft de NVWA aan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden als herhaalde overtredingen bestraft. Dat staat in het nieuwe interventiebeleid dierenwelzijn en maakt duidelijk hoe de autoriteit optreedt bij overtredingen tijdens transport en bij het doden van dieren.

Het nieuwe beleid geldt voor alle betrokkenen die te maken hebben met het transport of doden van dieren, zoals vervoerders en slachthuizen. Aan de wettelijke regels zelf verandert niets, stelt de NVWA. Wel treedt die strenger op bij overtredingen.

Vervoersdocumenten

De NVWA let er onder meer op of vervoersdocumenten in orde zijn, er voldoende ruimte voor dieren is en of de juiste manier van uitladen, opvangen en bedwelmen van dieren in het slachthuis wordt gevolgd.

De zwaarte van een boete is afgestemd op de mate van aantasting van het dierenwelzijn, geeft de dienst aan. Via een maatwerkaanpak kunnen veelplegers onder verscherpt toezicht worden geplaatst.

Overtredingen

Die maatregel houdt in dat de NVWA vaker inspecteert en bij vaststelling van overtredingen passende maatregelen neemt om de geconstateerde overtreding(en) te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer