Schouten verbiedt veevervoer boven 35 graden

Minister Carola Schouten van landbouw gaat het transport van dieren boven de 35 graden Celsius wettelijk verbieden. Ze doet dat omdat de afspraken in het Nationaal plan voor transport bij extreme temperaturen niet door iedereen wordt nageleefd.

Schouten+verbiedt+veevervoer+boven+35+graden
© Henk Riswick

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ook zijn nog niet alle sectoren bij het plan aangesloten. Het gaat om transporten die uitsluitend op Nederlands grondgebied plaatsvinden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan ook ingrijpen bij buitentemperaturen onder de 35 graden als het dierenwelzijn in het geding is door hittestress.

In de brief blikt Schouten terug op de hitteperiode deze zomer waarbij ook temperaturen boven de 35 graden voorkwamen. De meeste veehouders, vervoerders en slachthuizen hebben in deze hete periode volgens de minister wel extra maatregelen genomen om dieren tegen de warmte te beschermen, zoals het koelen van stallen met water, het plaatsen van extra ventilatoren of nevelkoelinstallaties, extra drinkwater en weiden op koelere uren van de dag.

Maatregelen

De meeste slachthuizen en vervoerders hebben maatregelen genomen zoals is afgesproken in hun sectorprotocollen uit het Nationaal plan voor transport bij extreme temperaturen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bood de slachthuizen tijdens hete dagen de mogelijkheid om vroeger te beginnen met het slachten, waardoor transport tijdens de heetste periode van de dag vermeden kon worden. Verschillende slachthuizen hebben daarnaast middagshifts laten vervallen en op zaterdagochtend geslacht.

De NVWA onderzoekt met enkele grote slachthuizen en de Stichting Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) het volledig overschakelen op een tropenrooster gedurende een aantal zomerweken. Tijdens de hete periode heeft de NVWA extra mensen ingezet voor het verwerken van meldingen en voor het uitvoeren van controles op de weg, bij verzamelplaatsen en in slachthuizen.

Incidenten

Er zijn wel incidenten geweest. Op een aantal varkens- en pluimveehouderijen zijn ventilatiesystemen uitgevallen waardoor door de hitte dieren zijn overleden. Op slachthuizen zijn situaties aangetroffen waarbij in twee gevallen 30 tot 40 procent van het pluimvee bij aanvoer dood was.

Bij een pluimveeslachthuis was er na aankomst sprake van hoge sterfte in de aanvoerhal, waarbij in een aantal kratten tot 90 procent dood aangevoerde kuikens aanwezig waren. De minister vind deze situaties niet acceptabel. De minister heeft eerder al bekend gemaakt dat ze langeafstandstransporten boven de 30 graden Celsius wil verbieden. Ze is daarover in overleg met haar collega's in de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer