Actiegroep+in+beroep+tegen+PAS%2Dbesluit+Overijssel
Nieuws
© Vidiphoto

Actiegroep in beroep tegen PAS-besluit Overijssel

Actiegroep Mobilisation for the Environment gaat in beroep tegen het besluit van provincie Overijssel om niet handhavend op te treden tegen PAS-melders.

Dat meldt advocaat Valentijn Wösten van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Volgens hem doet Overijssel aan 'rechtsobstructie' door de beslissing. 'Er is geen verschil tussen de zaken die bij de provincie liggen en die er waren in de Raad van State-uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof. Het komt er op neer dat Overijssel de PAS-rechtspraak aan haar laars lapt.'


Volgens de jurist kijkt de provincie voor 90 procent naar ondernemersbelangen en maar voor 10 procent naar natuurbelangen in haar beleid. 'Het evenwicht is volslagen zoek, terwijl handhaving zeker niet hoeft te leiden tot bedrijfsbeëindiging. Dat is een mogelijke uitkomst, maar geen noodzakelijke.'

Totaalprogramma voor stikstofprobleem

MOB is ook niet uit op het stoppen van boerenbedrijven, verzekert Wösten. De organisatie zoekt simpelweg een oplossing voor het stikstofprobleem. 'En die drieduizend PAS-meldingen zijn samen goed voor 6 miljoen kilo ammoniakuitstoot. Zolang er gen totaalprogramma is om het stikstofprobleem op te lossen, vinden wij dat je niet moet beslissen over die 6 miljoen kilo.'

Hij pleit ervoor dat boeren alsnog vergunningplichtig worden voor de uitbreidingen die ze in de PAS-tijd met een melding konden afdoen. 'Geef ze drie maanden de tijd om de juiste papieren in te leveren, waarna je als provincie zes maanden hebt om een besluit te nemen hierover. Dan is er in de tussentijd ruimte om samen tot een oplossing te komen. Daar heb ik ook voor gepleit tijdens een eerdere hoorzitting bij provincie Overijssel. Maar besluitvorming op deze manier voelt als een natte dweil in het gezicht van MOB.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer