Overijsselse+boeren+willen+dat+provincie+afziet+van+handhaving
Nieuws
© Vidiphoto

Overijsselse boeren willen dat provincie afziet van handhaving

Overijssel moet het handhavingsverzoek van milieuorganisatie MOB over de PAS-meldingen naast zich neerleggen. Die oproep deden gedupeerde boeren vrijdag tijdens een hoorzitting over het onderwerp.

Inzet zijn de uitbreidingen die boeren ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben gedaan, waarvoor zij destijds slechts een melding hoefden te doen. Omdat de extra stikstofuitstoot van de projecten beperkt bleef, was een vergunning niet nodig. Na de Raad van State-uitspraak over het PAS, in mei vorig jaar, is de rechtsgeldigheid van deze vrijstelling komen te vervallen en is een vergunning alsnog nodig.

En dus vindt Mobilisation for the Environment (MOB) dat provincies handhavend moeten optreden. Overijssel heeft dat verzoek eerder naast zich neergelegd. Daarmee nam MOB geen genoegen en de rechter ging daarin mee. Overijssel moet nu uiterlijk 24 maart opnieuw besluiten of er gehandhaafd wordt of niet.

Tijdens de hoorzitting konden belanghebbenden, de boeren en MOB dus, hun kijk op de situatie verkondigen. Gedeputeerde Staten van Overijssel nemen deze input mee in de besluitvorming. Overijssel blijft streven naar het legaliseren van deze activiteiten. 'De bedrijven kan niet worden verweten dat die op de wettelijke vrijstelling hebben vertrouwd. Ondertussen zijn wij met andere provincies in gesprek over mogelijke oplossingen voor de ondernemers die in het verleden conform de regelgeving een melding hebben gedaan.'

'MOB buitenspel gezet'

Valentijn Wösten, jurist namens MOB, gaf aan waarom zijn cliënt heeft gekozen voor het handhavingsverzoek. 'Er is een oneerlijk spel gespeeld door de provinciebesturen waardoor mijn opdrachtgevers buitenspel zijn gezet. Dat gaf hen geen andere keuze dan naar de rechter te stappen.'

De jurist richtte zich ook tot de boeren, die zich aangevallen voelen door MOB. 'Met de PAS is politieke rommel geleverd. U moet niet boos zijn op ons als boodschapper, u moet bij de politiek zijn als u ontevreden bent. Bij de verantwoordelijken van destijds, Annie Schreijer-Pierik en Gert-Jan Oplaat. Laten wij nu kijken hoe we de problemen samen kunnen oplossen.'

De aanwezige boeren zijn het met Wösten eens dat er een oplossing moet komen, maar de weg daarnaartoe bevalt hen niet. 'Wij hebben betaald voor vergunningen, voor investeringen en altijd te goeder trouw gehandeld', aldus een van hen. 'Nu handhaven is niet terecht, aangezien we in een juridische leemte zitten', zegt de adviseur van een andere boer. 'U kunt niet agrariërs failliet laten gaan in afwachting van een oplossing', zegt een derde boer stellig.

'Meer evenwicht in vergunningenbeleid'

Tijdens de zitting werd ook gesproken over mogelijke scenario's voor de toekomst. Een boerin was benieuwd hoe MOB omgaat met toekomstige vergunningsaanvragen. Wösten geeft aan dat het volledig afhangt van het vergunningenbeleid of er niet opnieuw bezwaar gemaakt zal worden tegen verleende vergunningen. 'Als het vergunningenbeleid redelijk is, dan is er geen reden om te ageren. Maar er dient meer evenwicht te komen tussen de belangen van de natuur en die van ondernemers.'

De provincie laat weten te streven naar besluitvorming voor de opgelegde datum van 24 maart, maar dat in ieder geval voor 1 april een beslissing wordt genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer