LTO+Nederland%3A+%27Drieduizend+boeren+vrezen+privacyverlies%27
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO Nederland: 'Drieduizend boeren vrezen privacyverlies'

Drieduizend boeren moeten vrezen voor privacyverlies nu milieuorganisatie MOB via een juridische procedure de gegevens van ondernemers die een PAS-melding deden openbaar wil maken. Daarover dient donderdag bij Rechtbank Groningen een regiezitting. 'Voor LTO Nederland is dat onacceptabel', zegt bestuurder Trienke Elshof.

'Net als gewone burgers hebben boeren recht op privacy', zegt Elshof. 'De overheid is dat met ons eens en weigert daarom de gegevens van deze ondernemers te verspreiden. De informatie waar MOB achteraan zit, heeft vrijwel altijd betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt.'

Bij het openbaar maken van locatie en naamgegevens worden de persoonlijke levenssfeer van de ondernemer en zijn gezin geschonden. 'Daar verzetten we ons tegen', verzekert Elshof. Ze hekelt de opstelling van Mobilisation for the Environment (MOB) die eerder deze week in Overijssel via de rechter al probeerde af te dwingen dat boeren een vergunning moeten hebben om hun koeien in de wei te laten lopen.

Levenssfeer onder druk

LTO vindt dat dat de persoonlijke levenssfeer van boeren onder druk is komen te staan door de bezetting van een bedrijf in Boxtel vorig jaar, brandstichting op boerenbedrijven en talloze inbraken. 'Daar komt de onzekerheid door de stikstofproblematiek bovenop. Wanneer deze gegevens openbaar worden, kunnen extremisten ermee aan de haal gaan. Toch gaat MOB door met acties die boeren slapeloze nachten opleveren', aldus Elshof.


LTO Nederland meent dat de PAS-meldingen terecht zijn gelegaliseerd. Ondernemers die onder Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning aan konden vragen, omdat de stikstofemissie te gering, was moesten een melding doen. Na de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 waren deze meldingen niet meer geldig.LTO Nederland en de regionale LTO-organisaties hebben steeds benadrukt dat deze ondernemers, die te goeder trouw handelden en geen andere optie hadden dan een PAS-melding te doen, niet gedupeerd mogen worden.

Gelegaliseerd

Landbouwminister Carola Schouten heeft toegezegd dat de situatie van de PAS-melders wordt gelegaliseerd. Dat gebeurt omdat de meldingen door PBL en RIVM al zijn opgenomen in het basispad van stikstofemissies heeft dit geen negatieve consequenties voor de ontwikkeling van de landelijke stikstofdepositie in 2020. Met andere woorden: het legaliseren van de meldingen zorgt niet voor extra emissies, ook niet in de modellen van PBL en RIVM, concludeert LTO.

Een regiezitting in de Nederlandse rechtsgang is een zitting van een rechtbank of gerechtshof ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak. Regiezittingen worden gehouden bij gecompliceerde zaken, zoals in dit geval waarbij drieduizend boeren belanghebbend zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer