Overijssel+moet+opnieuw+beslissen+over+bezwaren+MOB
Nieuws
© Wim Hollemans

Overijssel moet opnieuw beslissen over bezwaren MOB

Gedeputeerde Staten van Overijssel moeten uiterlijk 24 maart opnieuw beslissen over handhavingsverzoeken die door actiegroepen Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zijn ingediend.

De provincie houdt daarom vrijdag een hoorzitting waar zestien belanghebbenden hun standpunt kunnen toelichten. De zaak draait om (agrarische) bedrijven die hun bedrijf hebben uitgebreid op basis van een melding in het kader van Programma Aanpak Stikstof (PAS). Een vergunning aanvragen was ten tijde van het PAS niet nodig voor deze uitbreidingen.

Deze PAS-meldingen zijn door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 niet meer rechtsgeldig. Overijssel heeft daarom juli vorig jaar een handhavingswaarschuwing gestuurd aan de ondernemers in kwestie. Recent besloot de rechtbank echter dat deze waarschuwing niet voldoende is. De provincie moet een termijn aangeven wanneer wordt gestart met handhaving.

Vergunningplicht

De provincie vindt handhaving onredelijk, omdat de bedrijven op basis van de PAS-melding waren vrijgesteld van vergunningplicht. Provincie Overijssel heeft de bedrijven juli 2019 weliswaar gemeld dat zij een vergunning moeten aanvragen, maar ook gezegd dat de provincie niet actief zal handhaven.


Provincie Overijssel laat weten te blijven streven naar het legaliseren van deze activiteiten. 'De bedrijven kan niet worden verweten dat die op de wettelijke vrijstelling hebben vertrouwd. Uiteindelijk moeten de ondernemers zorgen dat ze een vergunning aanvragen voor de activiteiten waar zij eerder vrijstelling voor hebben gekregen.'

In gesprek over oplossingen

De ondernemers zijn daarover zijn geïnformeerd in de brief, meldt de provincie. 'Ondertussen zijn wij met andere provincies in gesprek over mogelijke oplossingen voor de ondernemers die in het verleden conform de regelgeving een melding hebben gedaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer