Schouten opnieuw naar Brussel voor steun sierteeltsector

Er komt voorlopig geen extra Europese steun voor de Nederlandse sierteelt. Maar volgens Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak is er zeker geen sprake van afstel. 'Schouten mag terugkomen met meer bewijslast over de schade.'

Schouten+opnieuw+naar+Brussel+voor+steun+sierteeltsector
© Johan Wissink

Nederland heeft deze week tijdens een speciale vergadering van de EU-landbouwministers gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel en aardappeltelers. Volgens de Europese Commissie is het nu echter nog te vroeg voor crisismaatregelen.

'Als Nederland via landbouwminister Carola Schouten nog meer bewijslast kan verstrekken en over een langere periode, dan mag ze echter terugkomen in Brussel voor steun voor de sierteeltsector', schetst Van der Tak.

Voedselzekerheid prevaleert

De voorzitter concludeert dat de Europese Unie (EU) het nog te vroeg vindt voor een Europees noodfonds voor onder andere de sierteeltsector, omdat de voedselketen voor gaat. 'De primaire focus van de EU ligt bij de voedselzekerheid, omdat de interne markt als gevolg van de coronacrisis niet functioneert.'

<

'De Europese Commissie heeft wel aangegeven dat als er concrete steunmaatregelen worden besproken, de sierteelt daarin wordt betrokken', aldus de voorman van de koepelorganisatie. Brussel staat intussen ook meer staatssteun toe aan de primaire sector om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan als gevolg van de coronacrisis.

Nederlands Noodfonds Sierteelt

Glastuinbouw Nederland grijpt die tweede kans met beide handen aan. 'Als Glastuinbouw Nederland zullen we haar voorzien van de benodigde informatie, want wij zijn al erg ver in het verzamelen van die informatie.'

Het actuele beeld bij de bloemenveiling in Aalsmeer op maandag 16 maart. Massale doordraai als gevolg van de coronacrisis.
Het actuele beeld bij de bloemenveiling in Aalsmeer op maandag 16 maart. Massale doordraai als gevolg van de coronacrisis. © Johan Wissink

Dat heeft alles te maken met het cruciale belang van een Nederlands Noodfonds Sierteelt voor de middellange en lange termijn, schetst de koepel voor de kwekers onder glas. Dit fonds komt te staan naast het noodkrediet van 2 miljard euro dat de gezamenlijke tuinbouworganisaties eerder aanvroegen bij ons nationale kabinet.


Noodzakelijke maatregelen

'We moeten eerst zorgen dat de contouren van de regeling Nederlands Noodfonds Sierteelt goed staan, daarna gaan we opnieuw naar Brussel', zegt Van der Tak stellig.

Minister Schouten heeft al aangegeven nogmaals bij de Europese Commissie aan te dringen op snelle, noodzakelijke maatregelen voor de sierteeltsector die in elke schakel in de keten hard geraakt is door de coronacrisis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer