Europa+verruimt+mogelijkheden+voor+staatssteun
Nieuws
© Europese Unie

Europa verruimt mogelijkheden voor staatssteun

De Europese Commissie staat meer staatssteun toe aan de primaire sector om te voorkomen dat deze bedrijven bankroet gaan als gevolg van de coronacrisis. Boeren en tuinders ontvangen volgens landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski maximaal 100.000 euro steun per bedrijf.

Voor bedrijven die actief zijn in de verwerking en afzet van landbouwproducten is de drempel opgetrokken naar 800.000 euro. Dit bedrag kan mogelijk op basis van de 'minimis-regeling' worden aangevuld. Het gaat daarbij om steunmaatregelen waarvoor geen goedkeuring van Europa is vereist. Wojciechowski maakte dit woensdag bekend tijdens een video-overleg met de Europese landbouwministers. Diverse lidstaten hadden om ruimere mogelijkheden voor staatssteun gevraagd.


De Eurocommissaris voor landbouw kondigde aan binnen enkele dagen met meer maatregelen te komen die in overleg met de lidstaten worden vastgesteld. Hij stelde dat Europa 'met een ongekende crisis wordt geconfronteerd' en dankte de boeren en tuinders 'voor hun voortdurende harde werk, ondanks toenemende moeilijkheden en druk'. 'De zorg voor voedselzekerheid voor 500 miljoen EU-burgers en een effectieve voedselvoorzieningsketen blijven een van de prioriteiten van de commissie', schetste hij.

Grenzen open houden

De landbouwministers dienden elk verzoeken in om de crisis het hoofd te bieden. Landbouwminister Carola Schouten benadrukte het belang van de interne markt en het openhouden van grenzen voor agrarische producten via de 'green lanes'. Ook wees ze op de mogelijkheden die het Europese beleid voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) biedt voor steun. Zo zijn er al mogelijkheden (private opslag en interventie voor sommige producten) en bestaande crisismaatregelen die kunnen worden toegepast.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Acht lidstaten, waaronder Nederland, vroegen om het eerder uitbetalen van betalingsrechten. Schouten ziet graag dat dit vanaf 1 juli mogelijk is. Zij denkt dat in dat geval met historische gegevens van bedrijven moet worden gewerkt ,omdat de Gecombineerde opgave dan nog niet is verwerkt.

Schouten vroeg specifiek aandacht voor de sectoren aardappelen, bloemen, planten, fruitbomen, eenden en zuivel. België noemde tuinbouw en aardappelen. Andere lidstaten vroegen om vereenvoudigde procedures en waar mogelijk vrijstelling van enkele fysieke controles. De Duitse landbouwminister Julia Klöckner pleitte voor het verder ophogen van de drempel voor staatssteun.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer