40.000 Fransen melden zich voor oogst

In Frankrijk hebben zich al 40.000 mensen gemeld om boeren te komen helpen met de oogst. Dat meldt de Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA) aan het Franse vakblad La France Agricole.

40%2E000+Fransen+melden+zich+voor+oogst
© Nieuwe Oogst

Net als in Nederland had de Nationale Federatie van Boerenbonden een oproep gedaan aan mensen om zich aan te melden om te komen werken op boerenbedrijven. Door de coronacrisis kunnen veel seizoensarbeiders niet naar Frankrijk komen. Er wordt daardoor een groot tekort aan medewerkers verwacht. Diezelfde oproep deed ook de Franse landbouwminister Didier Guillaume afgelopen dinsdag.

In Nederland zijn er de platforms Help ons Oogsten en Werken in de land- en tuinbouw. In Frankrijk kunnen mensen zich melden bij Wizifarm. Hier worden boeren en potentiële werknemers met elkaar in contact gebracht. Meer dan 40.000 mensen hebben zich geregistreerd. Door de drukte liep het systeem zelfs vast. 24.000 mensen hebben zich goed kunnen registeren, 16.000 mensen worden nog benaderd om het profiel te voltooien op de website.

Mooi begin

Het is volgens de boerenorganisatie een mooi begin. In totaal zijn er in Frankrijk naar schatting ruim 200.000 mensen nodig. 50.000 in maart, 80.000 extra in april en nog eens 80.000 extra in mei. De meeste mensen zijn nodig in Zuidoost- en Zuidwest-Frankrijk in de fruitteelt en wijnbouw. Maar er zijn ook veel mensen nodig in het Noorden, bijvoorbeeld in de andijvieteelt.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


FNSEA wil ervoor zorgen dat mensen kunnen gaan werken bij bedrijven in hun eigen regio. De organisatie vindt het onwenselijk om mensen over grote afstanden te laten reizen, waardoor het coronavirus zich mogelijk makkelijker kan verspreiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer