Logistiek gewasbeschermingsmiddelen onder controle

Akkerbouwers en tuinders hoeven zich geen zorgen te maken dat de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen op korte termijn in de knel komt door de coronacrisis. Voor de iets langere termijn zijn er wel onzekerheden.

Logistiek+gewasbeschermingsmiddelen+onder+controle
© Han Reindsen

Dit zegt Jo Ottenheim, secretaris van Nefyto, de brancheorganisatie voor de Nederlandse agrochemie. ‘Het piept en het kraakt wel als het gaat om de productie en het hele logistieke vraagstuk om gewasbeschermingsmiddelen in deze onzekere tijden, maar vooralsnog is alles onder controle.'

Voor de komende maand tot anderhalve maand verwacht Ottenheim geen problemen. 'Daarna kan het spannend worden om bepaalde middelen op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen. Dit vooral omdat sommige fabrikanten werken met beperkte voorraden en een strakke productieplanning.’

Overheidsbeleid op dagbasis

Ottenheim spreekt over veranderlijke tijden omdat het overheidsbeleid op dagbasis kan wijzigen vanwege de coronaperikelen. ‘Het is nu zaak om de situatie in binnen- en buitenland steeds goed te monitoren, daar zijn de bedrijven druk mee. Ook staan we in nauw contact met de autoriteiten.'

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Vooral de gevolgen van een eventuele lockdown houdt de leden van Nefyto bezig, verklaart Ottenheim. 'Als grenzen sluiten moeten gewasbeschermingsmiddelen hiervan natuurlijk worden uitgesloten. Verder zijn de bedrijven als voorbereiding op wat mogelijk komen gaat bezig de middelen die nog centraal zijn opgeslagen te verdelen over distributeurs.’

Conno de Ruijter, directeur van Agrodis, de belangenvereniging voor toeleveranciers van de Nederlandse land- en tuinbouwsectoren, bevestigt het beeld dat Ottenheim schetst voor de korte termijn. ‘Uit een eerste inventarisatie bij onze leden blijkt dat voor wat betreft de reguliere producten, waaronder gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zaaizaden, de voorraden voorlopig op orde zijn.’

Biologische bestrijders

Volgens De Ruijter zijn eventuele knelpunten het eerst te verwachten bij de inzet van biologische bestrijders in de glastuinbouw. ‘Dit betreft toch levende have en dat maakt het voldoende en tijdig beschikbaar houden onder deze omstandigheden lastig. We zien gelukkig dat er goed overleg is tussen de verschillende leveranciers over de beschikbaarheid van deze bestrijders.’

Zowel Ottenheim als De Ruyter wijzen erop dat naast vrij verkeer van goederen het ook belangrijk is dat vrij verkeer van personeel mogelijk blijft. ‘Het werk op de productielocaties en bij de transport en opslag van middelen moet toch gedaan worden. Het is in deze tijden een zorg of daarvoor genoeg mensen beschikbaar zijn en wat dat betreft is het maar goed dat de landbouw en ook de toeleveranciers behoren tot de vitale sectoren’, stellen beiden.

Lichte vorm van hamsteren

In de markt is volgens De Ruijter wel te merken dat akkerbouwers en tuinders iets ruimer en eerder hun voorraden willen inkopen. ‘Ze willen zich verzekeren van het tijdig beschikbaar hebben van voldoende product’, zegt hij. ‘Je zou het een lichte vorm van hamsteren kunnen noemen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer