Boeren schieten circus Renz Berlin te hulp

Boeren in de buurt van Drachten zijn in actie gekomen om circus Renz Berlin van voer te voorzien. Dat doen ze na een oproep van het circus dat door de coronacrisis is gestrand in Drachten.

Boeren+schieten+circus+Renz+Berlin+te+hulp
© Geert Veenstra

Volgens woordvoerder Regina van Heybeek van het circus is de bodem van de schatkist in zicht nu het circus vanwege het coronavirus geen voorstellingen kan houden. 'Het circus is in grote nood. Bezoekers bleven al een tijdje weg. Ze zijn angstig. En nu mogen we helemaal geen voorstellingen houden. De dieren moeten echter wel eten hebben, denk aan stro, haver, hooi. Alles wat boeren kunnen missen is welkom.'

In Drachten lopen zo'n twaalf paarden, zes kamelen en enkele pony's van het circus op het terrein bij het Fries Congrescentrum. Zij hebben een baal kuil per dag nodig, geeft Van Heybeek aan.

App circusboeren

Agrarische ondernemers uit Drachtstercompagnie verzamelen zaterdag voer voor het circus. Twee volle vrachten gaan maandag naar de Friese plaats. Melkveehouder Gosse de Boer uit Drachtstercompagnie coördineert de actie.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Hij schat dat er zo'n zestig pakken, hooi en kuilbalen naar het circus gaan. 'We hebben een app circusboeren aangemaakt. We moeten elkaar helpen in nood. Wij als boeren vinden dat je de dieren goed moet verzorgen. Iedereen heeft ook wel wat voer over. En als iedereen wat weggeeft, hebben we met z'n allen heel veel', verklaart hij.

Acht balen kuil

Voorzitter Geert Veenstra van LTO Noord-afdeling Smallingerland ging donderdag met acht balen kuil richting Drachten nadat hij bij collega's ook voer had gehaald. 'Als melkveehouder zie je niet graag dat dieren onvoldoende te eten hebben. Als het ons was overkomen, hadden we ook graag hulp gehad', vindt de melkveehouder.

In Duitsland, net over de grens bij Hardenberg, staat een ander lid van de Renz-familie stil met zijn circus. Ook daar zijn boeren in actie gekomen, weet Van Heybeek. 'Ze komen met grote trekkers met hooi en stro. Dat is grandioos.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer