Noodpakket sierteelt en harde eisen over werk en lasten

De sierteeltsector wil deze week een maatregelenpakket met een noodfonds van 2 miljard euro afdwingen om de plotselinge gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Ook eist de sector uitstel van belastingen, energiemaatregelen en aflossingsverplichtingen aan banken.

'De vraaguitval in de sierteelt is zodanig dat het een lockdown benadert', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland onomwonden. Om dat scenario te voorkomen en een zo groot mogelijk deel van de bedreigde 6 miljard euro exportwaarde veilig te stellen, is snel een noodfonds nodig.

Acuut gaat het om 2 miljard euro. Van der Tak schetst verder: 'We vragen uitstel van belastingen, uitstel van energiemaatregelen, inclusief de recent afkondigde verhoging ODE (Opslag Duurzame Energie) die kwekers tienduizenden euro's extra kost.'

Betalingsverplichtingen in de ijskast

Verder wil de sierteeltsector uitstel van aflossings- en betalingsverplichtingen aan banken afdwingen. 'Dit verrast ze niet, want ze zaten bij het overleg', stelt de voorzitter van de koepelorganisatie onder glas die deze dagen veelvuldig met alle partijen om tafel zit. 'Deze maatregelen moeten deze week komen, want anders verwachten we volgende week de eerste faillissementen.'


Het verlies in de sector beloopt zo'n 100 à 120 miljoen euro per week. 'Dat is exclusief de bloemisten, de logistiek en de uitzendbranche', zegt Van der Tak. 'Kort en goed: er moet nu snel gehandeld worden.'

Tuinbouwbreed begroten we het verlies op zo'n 6 miljard euro

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Herstelfonds

De sierteeltsector ziet graag dat er na het noodpakket een fonds wordt ingericht om het herstel aan te jagen als de corona-uitbraak beteugeld is. 'Dit pakket gaan we indienen als topsector en met VNO-NCW. Tuinbouwbreed begroten we het verlies namelijk op zo'n 6 miljard euro.'

Gelet op de ontwikkelingen in China is een termijn van twee maanden reëel om weer op te schalen in de afzet, schat de sector in. 'Maar mocht het langer duren, dan hebben we een hoger bedrag nodig. Dat is helaas niet anders', zegt Van der Tak, die de komende twee jaar nog negatieve restgevolgen voorziet door de coronacrisis.

Werkgelegenheid

Om de uitval van werk en arbeidskrachten op te vangen, wil Glastuinbouw Nederland graag dat overbodig personeel uit de sierteelt wordt verplaatst naar bijvoorbeeld de groenteteelt. 'Dit kan het tekort daar wellicht deels opvangen.'

Werktijdverkorting is geen optie voor de sector. 'Want de planten en bloemen groeien door. Dit werk valt dus niet weg, zoals in de horeca wel het geval is. En alle vaste lasten gaan ook door voor kwekers.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 9°
  5 %
Meer weer