KoopOnzeOogst: boeren en consumenten helpen elkaar

ZLTO, LTO Noord en LLTB willen via de gezamenlijke campagne KoopOnzeOogst overschotten van verse producten via onder meer voedingsboxen toch aan de man brengen. Oftewel een helpende hand voor boeren en tuinders die getroffen worden door de coronacrisis.

KoopOnzeOogst%3A+boeren+en+consumenten+helpen+elkaar
© Home Made Chefs

De coronamaatregelen leiden tot een acute verstoring van de productie, handel en verkoop van verse producten. Door sluiting van horeca en het afgelasten van beurzen, festival en andere evenementen, valt voor boeren een groot deel van hun vertrouwde afzet weg.

Onder meer de start van het aspergeseizoen loopt in de soep. 'Normaal gaat zo’n 30 tot 40 procent van onze asperges naar horeca of evenementen in de buurt', zegt Erik Verhoeven uit Cromvoirt. 'Die teller blijft nu op nul. Ik zie wel dat de maaltijdbezorging goed loopt. Vandaag gaat een eerste bestelling AA-klasse asperges mee met de maaltijdboxen van Boerschappen.'

Ria Wilzing uit Zeewolde levert frietaardappelen aan horeca en recreatie. 'De restaurants, pretparken en festivals liggen op hun gat. Daar wordt nu dus ook geen verse friet gegeten. We zijn op zoek naar een nieuwe markt in Nederland voor onze frietaardappelen.'

Facebook

Via de Facebookpagina KoopOnzeOogst bieden de regionale LTO-organisaties telers hulp bij promotie en afzet van hun verse voorraad. Op die plek wordt vraag en aanbod gekoppeld en worden lokale initiatieven zoals Support Your Locals, EtenOver, Boerschappen, De Streekboer, Rechtstreex en Korte Keten Coalitie gepromoot.

Boeren en tuinders die versproducten van eigen bodem over hebben, kunnen dat bij via de Facebookpagina KoopOnzeOogst of bij hun eigen LTO-organisatie aangeven. 'We willen dat verse boerenproducten niet ongebruikt de kliko ingaan, maar bijvoorbeeld via maaltijdboxen bij de consument op het bord belanden', duidt Mark de Jong van ZLTO het doel van de online campagne. Hij hoopt dat hierdoor ook dat supermarkten meer producten uit eigen land in de schappen gaan leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer