Schade+door+corona+in+sierteeltketens+geraamd
Nieuws
© Han Reindsen

Schade door corona in sierteeltketens geraamd

De crisis in de sierteelt raakt elke schakel in de keten van uitgangsmateriaal, productie, handel, verwerking en verkoop, meldt de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw. Deze maakte een inschatting van de schade per keten.

Bij de veredeling en vermeerdering is de schade 300 miljoen euro. Voor de teelt en afzet van snijbloemen loopt het schadebedrag op naar ruim 500 miljoen euro, waar dit bij potplanten zelfs 685 miljoen euro is.

Bij de teelt en afzet van bollen gaat het om ruim 340 miljoen euro en bij de boomkwekerij om 230 miljoen euro. Bij veilingen ligt er nog eens 90 miljoen euro schade in het verschiet, is de inschatting.

Marktontwrichting en herstel

Voorzitter Jaap Bond van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw: 'Deze schade van ruim 2,2 miljard euro treedt op bij het scenario waarin de coronacrisis drie maanden lang zorgt voor marktontwrichting en dat daarna marktherstel optreedt. Het lijkt nu een reële verwachting dat het hier niet bij blijft.' Bij bovenstaande berekening is het effect van het vorige week ingestelde noodpakket meegenomen.

Bijzonder teleurstellend dat minister Schouten in de EU-landbouwraad geen gehoor vond voor extra steunmaatregelen

Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw

De regiegroep roept het kabinet op om snel te handelen. Om de sierteeltketen te behouden voor Nederland, is rap een noodfonds nodig. Die oproep doen organisaties uit de sierteeltketen in een brief aan minister Carola Schouten van LNV.

'De impact van de crisis is groot, juist omdat dit het seizoen is dat we veel omzet horen te draaien. De schade beloopt dit jaar 2,2 miljard euro, in het gunstigste scenario', zegt Bond.

Geen gehoor in EU

'Bijzonder teleurstellend dat minister Schouten in de EU-landbouwraad gisteren geen gehoor vond voor extra steunmaatregelen', vervolgt Bond. De gezamenlijke organisaties complimenteren het kabinet voor de wijze waarop het ons land door de crisisperiode loodst.

• Lees wat er nog meer over de coronacrisis verscheen


'We leven mee met hen die direct door het coronavirus worden getroffen. En we hebben respect voor diegenen die zich tot het uiterste inzetten in de gezondheidszorg. Terecht geeft het kabinet bij zijn aanpak de volksgezondheid de hoogste prioriteit', zo staat in de brief van de organisaties.

'Snelheid is geboden'

'Ook in onze keten, waar veel werkzaamheden 'gewoon' door moeten gaan, is er aandacht voor het zorgvuldig naleven van de preventiemaatregelen', valt verder in de brief te lezen. Bond voegt eraan toe het prijswaardig is dat Schouten de problematiek snel bij de landbouwraad op tafel legde. 'Nu Brussel de deur dichthoudt, kijken we naar wat het kabinet voor ons kan betekenen. Snelheid is geboden.'

De brief onderstreept de urgentie en benadrukt dat het noodpakket dat het kabinet vorige week instelde bij lange na niet genoeg is om de 7.000 mkb- en familiebedrijven in de sierteeltketen door de coronacrisis heen te helpen. 'Zonder aanvullend noodfonds gaat de keten het niet redden', is de noodkreet. Ondertussen zijn de eerste bedrijfssluitingen een feit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer