Copa-Cogeca: 'Coronacrisis treft platteland hard'

De coronacrisis heeft dramatische gevolgen voor de zwaarst getroffen plattelandsgebieden van de Europese Unie. Dat zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca.

Copa%2DCogeca%3A+%27Coronacrisis+treft+platteland+hard%27
© Europese Commissie

Pesonen presenteerde deze week een analyse van de gevolgen van de coronapandemie op de agrarische markten. Volgens hem leidt dit tot verstoorde markten en verlies van banen en de voedselzekerheid en heeft het 'dramatische gevolgen in de zwaarst getroffen plattelandsgebieden van de unie'.

Copa-Cogeca dringt er bij de Europese Commissie op aan om 'alle maatregelen' te nemen die de waardeketen van boer tot consumenten waarborgen. Pesonen pleitte voor extra noodhulp aan de landbouw- en agrotoeristische sectoren bovenop het gebruikelijke landbouwbudget. Ook pleit hij voor coördinatie van het verkeer van seizoenarbeiders binnen de Europese Unie, omdat bij het volledig sluiten van grenzen arbeidstekorten ontstaan.

Verwoestende uitwerking

Door verschuivingen in koopgedrag bij consumenten lopen in sommige sectoren de voorraden snel op. Boerenorganisaties pleiten in Brussel voor opkoopregelingen om de prijsdruk in markten te verlichten. Volgens Copa-Cogeca heeft het Covid-19-virus een 'verwoestende' uitwerking op de internationale handel die al eerder geconfronteerd werd met de nodige handelsconflicten.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


De Europese Commissie dubt nog over de overgangsperiode tussen het oude en nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Om de stabiliteit voor boeren en tuinders te waarborgen, pleit Copa-Cogeca voor een termijn van twee jaar waarin de regels van het huidige GLB blijven gelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer