Vleesvarkenshouder+kan+zich+meten+met+Spaanse+collega
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Vleesvarkenshouder kan zich meten met Spaanse collega

Nederlandse vleesvarkenshouders die goed draaien, hebben een vergelijkbare kostprijs als hun Spaanse collega's. Dat stelt directeur Paul Bens van DLV Advies. De marges zijn doorgaans constant en voldoende voor de vakman die goed rekent en grip heeft op de kosten.

Het ligt aan de uitgangssituatie en de toekomstplannen hoeveel voerwinst nodig is om een vleesvarkensbedrijf kortere of langere tijd voort te zetten. Op bedrijven waar vleesvarkens het hoofdinkomen zijn, wordt dikwijls voldoende gereserveerd.


Productiekosten: 125 euro

Goed presterende bedrijven in Nederland kunnen voor 125 euro een varken produceren dat 120 kilo weegt, schetst Bens. Het big kost 45 euro, de voerkosten bedragen 45 euro en daarnaast is nog 25 euro nodig voor mestafzet, de stal en de gezondheidskosten. De kostprijs van deze bedrijven komt overeen met die van bedrijven in Spanje.

De directeur van DLV Advies ziet het positief in voor de vleesvarkenshouderij in Nederland. 'De vraag naar varkensvlees is wereldwijd goed. Dierziekten spelen daarbij een grote rol. Tevens weerhouden dierziekten investeerders ervan om geld te steken in varkensvleesproductie. Dat is te onzeker.'

Concurrerende varkensprijs

Verder noemt Bens de markt constant, met af en toe een krap aanbod met hoge opbrengstprijzen. 'De achterstand die Nederland had ten opzichte van Duitsland bij het tot waarde brengen van varkensvlees is voorbij. Nederlandse slachterijen betalen een concurrerende varkensprijs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer