Frequentieregelaar+bespaart+veel+stroom+bij+melkrobot
Nieuws
© Twan Wiermans

Frequentieregelaar bespaart veel stroom bij melkrobot

Onnodige stroomverspilling bij melkrobot, koeltank en vacuümpomp kan worden verholpen met een frequentieregelaar. Dat zegt Ton van Esch, projectleider Bouw bij DLV Advies.

De vacuümpomp van de melkinstallatie is een grote energieverbruiker. Een frequentieregelaar kan het toerental (de frequentie) van de motor verlagen, waardoor de vacuümpomp minder energie verbruikt. Een sensor traceert hoe hoog de vacuümbehoefte is en geeft een seintje door aan de frequentieregelaar.

'Daardoor reduceert de sensor tot ongeveer 60 procent van de overcapaciteit van de vacuümpomp en neemt het stroomverbruik af met ongeveer 40 procent', legt Van Esch uit. 'De werkelijke besparing is afhankelijk van de overcapaciteit van de pomp en het aantal draaiuren.'

Aanzuigen valse lucht

De vacuümpomp is een flinke energieverslinder. Een regelventiel brengt het maximale vacuümniveau, van de continu op volle toeren draaiende vacuümpomp, naar beneden. Dat doet het ventiel door 'valse' lucht aan te zuigen, waarmee onnodig veel stroom wordt verspild.

'Je kunt je afvragen of dat grote energieverbruik wel nodig is, want je hebt de maximale vacuümcapaciteit alleen nodig tijdens het reinigen. En ook tijdens het melken is maar een beperkte hoeveelheid vacuüm nodig', zegt Van Esch. Veehouders kunnen daarom overwegen om de onnodige stroomverspilling van de vacuümpomp terug te brengen met een frequentieregelaar.

Warmteterugwinning

Ook een installatie om warmte terug te winnen, bespaart stroom. Het haalt de warmte van het koelaggregaat en brengt dit via een warmtewisselaar over op water. Hiermee is het mogelijk om het water tot 50°C op te warmen, geeft Van Esch aan.

'Door het toepassen van een warmteterugwinning hoeft het koude water niet vanaf een lage temperatuur naar 80°C verwarmd te worden, maar start de opwarming van het water vanaf 50°C. Dit geeft een besparing van 50 procent op de verwarmingskosten van water.'

Kosten

Energetisch gezien is het volgens Van Esch aantrekkelijk om hier met een warmtewisselaar water op te warmen naar ongeveer 50°C. 'De extra kWh (2 kWh/1000 liter melk) die de koelmachine hierbij verbruikt, weegt ruim op tegen de stroom- en gaskosten voor het opwarmen van water van 10 naar 50°C.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer