Investeringen vervroegen na goed varkensjaar

Veel varkensbedrijven zullen in 2019 een positief bedrijfsresultaat halen en moeten daar mogelijk belasting over afgedragen. DLV Advies roept varkenshouders op de balans op te maken en te kijken of het naar voren halen van investeringen interessant is om het belastbaar inkomen te drukken.

Investeringen+vervroegen+na+goed+varkensjaar
© De Snuitgeverij

Voor de varkenshouderij wordt 2019 een bijzonder jaar. DLV Advies verwacht dat de voerwinstprijzen uitkomen op 100 euro bij de vleesvarkens en ruim 875 euro bij de zeugen (ex. btw). 'Dat betekent voerwinstprijzen die anderhalf keer zo hoog zijn ten opzichte van een 'normaal' begrotingsjaar voor bedrijven die 100 procent voerwinst draaien', merkt Leo Rouhof van DLV Advies op.

De verschillen met beter presterende bedrijven, die momenteel bijvoorbeeld 110 procent voerwinst behalen, geeft Rouhof aan, zijn dit jaar nog groter wanneer het om het voerwinstresultaat gaat.

Afrekenen met fiscus

Gevolg van een goed varkensjaar noemt Rouhof dat veel bedrijven fiscaal een positief bedrijfsresultaat halen en de kans bestaat dat belasting moet worden afgedragen. Om dit te voorkomen, kunnen nog in 2019 stappen worden genomen. Rouhof noemt bijvoorbeeld het naar voren halen van investeringen als asbestsanering of investeringen in groot onderhoud.

Andere mogelijkheid die DLV Advies aandraagt, zijn het treffen van voorzieningen voor bijvoorbeeld mest. Voor de lange termijn is ook het wijzigen van de rechtsvorm een mogelijkheid om de belastingdruk te verlagen. Rouhof: 'Er zijn talrijke manieren en mogelijkheden, maar deze zijn bedrijfsspecifiek.' Zijn advies is hierover een gesprek aan te gaan met de bedrijfsadviseur of fiscalist.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer