Data stalklimaat bevestigen relatie met diergezondheid

Inzicht in de relatie tussen stalklimaat en gezondheid helpt veehouders hun stalklimaat te optimaliseren. Dat is de conclusie van het project 'Meten is Weten' van Connecting Agri&Food, Vion Food Group en Good Farming Star.

Data+stalklimaat+bevestigen+relatie+met+diergezondheid
© Ulco Wesselink

De afgelopen twee jaar verzamelden 22 varkenshouders van leveranciersvereniging Starfarmers klimaatdata in de stal. Met behulp van een sensorkastje en sensoren in de varkensstal verkregen zij zo inzicht in de relatie tussen stalklimaat en gezondheid. 'Ik heb meer gevoel ontwikkeld bij mijn klimaat als ik in de stal loop en ik gebruik de data daarbij als ijkpunt', zegt een deelnemer aan het project.

Angela van der Sanden, projectleider van het project 'Meten is Weten': 'Varkenshouders maten met behulp van sensortechnologie variabelen in het stalklimaat, zoals CO2, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. De verzamelde gegevens zijn vergeleken met slachtgegevens. Daaruit bleek dat klimaatomstandigheden van invloed zijn op pleuritis en gevonden indicaties voor longaandoeningen aan de slachtlijn.'

Ammoniak

Drie ondernemers keken naar ammoniak met ammoniaksensoren. Dit gaf volgens Van der Sanden waardevolle inzichten. Door een tijdje de ammoniakschommelingen te volgen, konden deelnemers aansturen op het omlaagbrengen van ammoniak. 'Het aloude 'meten is weten' blijft hier van toepassing. Door het inzicht komt er meer focus en zie je direct veranderingen.'

De ene ondernemer kijkt meerdere malen per dag, een andere ondernemer bekijkt het weekrapport en verdiept zich in de data als hier bijzonderheden zichtbaar zijn

Angela van der Sanden, projectleider van het project 'Meten is Weten'

Gedurende het project werd duidelijk dat ondernemers verschillend met de data omgaan. 'De ene ondernemer kijkt meerdere malen per dag, een andere ondernemer bekijkt het weekrapport en verdiept zich in de data als hier bijzonderheden zichtbaar zijn. Gedurende het project zijn de weergave van het dashboard en weekrapport aangepast en zijn de functionaliteiten uitgebreid', zegt de projectleider.

Kansen

De verschillen tussen bedrijven laten zien dat er voor bedrijven nog kansen liggen in verbetering van het klimaat. 'Zo zien we verschillen in de stabiliteit van het stalklimaat en in hoe het stalklimaat reageert op het buitenklimaat. Bij een aantal bedrijven was de invloed van het buitenklimaat minimaal, bij andere bedrijven schommelt de afdelingstemperatuur duidelijk mee met de buitentemperatuur', zegt Van der Sanden.

Bedrijven onderling vergelijken is lastig, blijkt uit het project. Ieder bedrijf heeft zijn eigen specificaties. 'Soms zie je eenvoudigweg ook veranderingen, doordat mest uit de put wordt gehaald op dat moment. Het gezond boerenverstand en de achtergronden van het bedrijf zijn dan ook belangrijk', licht de projectleider toe.

Alertsysteem in ontwikkeling

Deelnemers hebben stappen gezet in verdere verbetering van het stalklimaat op basis van de verkregen inzichten. Om dit nog verder te optimaliseren, is op maat advies belangrijk, zegt Van der Sanden. Met Slimme Stal wordt gewerkt aan een 'alertsysteem' op basis van weerverwachtingen.

Zo is er in de winter aandacht voor de hoogte van CO2-waarden, in de lente voor te koude nachten, hittestress in de zomer en najaarsverwerpen in de herfst. Komt er een koude lentenacht aan, dan wordt hierover een bericht verstuurd en kan er tijdig actie worden ondernomen. Met op maat advies kan bijvoorbeeld CO2 worden geoptimaliseerd.

Ammoniaksensor

'Een andere belangrijke vervolgstap is het uitbreiden van de klimaatsensoren met een ammoniaksensor. Voor deze vervolgstappen wordt naar financieringsmogelijkheden gezocht', zegt Van der Sanden.

Voor meer informatie klik hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer