Warme+lucht+bestrijdt+valse+meeldauw+in+plantuien
Nieuws
© Haijo Dodde

Warme lucht bestrijdt valse meeldauw in plantuien

Valse meeldauw in tweedejaars plantuien is goed te bestrijden met warme lucht. Dit blijkt uit onderzoek van DLV Plant in samenwerking met NAK en Wageningen University.

De ziekte valse meeldauw mag absoluut niet in het plantgoed van tweedejaars plantuien zitten. Sinds 2019 mag de teler een nieuwe ontsmettingsmethode in de bewaring toepassen: de warmeluchtbehandeling. DLV Advies heeft deze nieuwe methode getest. Het werkt goed, mits de teler de behandeling precies volgens protocol uitvoert.

Valse meeldauw heet niet voor niets destructor, of vernietiger. Eén besmet uitje in je uitgangsmateriaal en het kan al enorme schade aanrichten in een gewas. Valse meeldauw komt ook in de buitenlucht voor, maar voorkomen moet worden dat het in eerstejaarsplantuitjes beland. Daarbij komt dat een gewas dat voor 99,9 procent vrij van valse meeldauw wordt verklaard nog niet als genoeg wordt ervaren in de sector.

Vooruitgang

Met onder andere advies van Harrie Versluis van DLV Advies werd de behandeling met warme lucht tegen de valse meeldauw uitgewerkt. Het resultaat is dat die methode dit jaar erkend is. Versluis vindt het een vooruitgang dat de warmeluchtbehandeling direct na drogen en inschuren gebeurt.

‘Telers werkten eerst met een warmwaterbehandeling, het koken van plantgoed noemden we dat. Dat heeft als nadeel dat de uitjes slechter bewaarbaar waren. Het gebeurde daarom pas in het voorjaar’, zegt Versluis. Telers ervaren dat de effectiviteit van de warmeluchtbehandeling daardoor mogelijk nog wat groter wordt doordat ze de ziekte zo in de kiem al doden.

Goede luchtverdeling

Met de warmtebehandeling zoeken de telers de grens op, door de ziekte te doden en het plantgoed zo vitaal mogelijk te houden. Voor telers is het belangrijk om de klimaatcel goed geïsoleerd te houden, met de mogelijkheid om de lucht gelijk te verdelen over alle kisten die erin staan. Daarmee kan een partij in vijf dagen op bijvoorbeeld 42,5 graden komen, om vervolgens een partij tenminste 24 uur op 41,5 graden te houden onder 80 procent luchtvochtigheid. Op deze manier wordt de schimmel in alle bolletjes gegarandeerd gedood.

Bij de goede luchtverdeling komt de kennis van Versluis van pas. Een partij eerst luchtdroog maken is van belang. Versluis: ‘Om de agressieve ziekte 100 procent te pakken, is de maximale temperatuur van 42,5 graden bij de beste luchtverdeling nodig. We blazen die lucht via de kistenpallet de cel in. De cel is ook nog uitgevoerd met vloerverwarming, omdat we zeker willen zijn dat het egaal warm wordt.’

Voor de valse meeldauw is de hoogste temperatuur nodig. Een andere ziekte die de methode doodt, is koprot. Daarvoor is een verhitting tot 39,5 graden al genoeg. Het is een mooie en belangrijke bijvangst, als de teler tegelijk deze probleemziekte uit het plantgoed blaast.

Energievriendelijk

Sommige telers hebben bij de bouw van een bewaring gekozen voor een opzet die energievriendelijk is. De warmte die vrijkomt bij de koeling van verse producten, wordt dan weer gebruikt bij de verwarming van de partijen plantgoed ontsmet zijn. Zonnepanelen leveren elektriciteit voor het systeem. Alles bij elkaar is het energiegebruik laag en de effectiviteit maximaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer