Varkenshouder Marc Nabuurs: 'Vaste prijsafspraken geven rust'

Sinds ruim zes jaar werkt Marc Nabuurs op zijn Spaanse zeugenbedrijf met vaste prijsafspraken. 'Daardoor kan ik me richten op de biosecurity, technische resultaten en kostprijs.'

Varkenshouder+Marc+Nabuurs%3A+%27Vaste+prijsafspraken+geven+rust%27
© John Lamers

In 2000 bouwde Nabuurs, die ook een vleesvarkensbedrijf in Nederland heeft, samen met Guus Hoefnagels een zeugenbedrijf in Spanje. Ze startten met 900 zeugen en biggenopfok tot 20 kilo. In de jaren groeide het bedrijf naar de huidige omvang van 2.850 zeugen en het leveren van speenbiggen.

Bij de start was, naast veel eigen geld, private financiering de enige optie. Sinds 2007 werd bancaire financiering mogelijk. Daartoe was meer zekerheid nodig over de biggenprijzen en werd gestart met een minimum- en maximumprijs voor de biggen.


Nabuurs: 'Het rendement met die minimum- en maximumprijs was toch aan de lage kant. Het is dan moeilijk om aan de verplichtingen te voldoen.' Vanaf 2014, toen het bedrijf doorgroeide naar 2.400 zeugen en omschakelde naar groepshuisvesting, is er een driejarig contract met een vaste prijs afgesproken. In 2017 volgde weer een driejarig contract. En eind 2019 is opnieuw een driejarig contract afgesloten.

Extra toeslag

Het werken met de vaste prijs bevalt Nabuurs goed. 'Elk half jaar hebben we een gesprek met de afnemer. Laatste ontwikkeling is dat we een extra toeslag krijgen van 1 euro per big voor elke 10 cent dat de prijs boven de 1,20 euro per kilo levend uitkomt. Stijgen de voerprijzen boven een bepaalde grens, dan krijgen we ook een toeslag. Maar dat komt bijna niet voor.'

Werken met een vaste prijs kan alleen als de varkenshouder zijn eigen kostprijs heel goed kent. Nabuurs: 'Kijk echt naar alle kosten en ook naar groot onderhoud.'

De vaste prijs biedt de varkenshouder meer rust. 'Ik kan me concentreren op het houden van varkens. Ik lever nu twee keer in de week 800 biggen en hoef niet te bedenken of ik er de goede prijs voor krijg. Er waren lange periodes met slechte prijzen, met maar 11 euro per speenbig als dieptepunt. Voor de zekerheid zou ik op mijn bedrijf toch minstens bijna een half miljoen reserve moeten hebben; 5 euro per big keer 90.000 biggen.'

Ken je kostprijs
Iedere varkenshouder moet zijn kostprijs kennen. Alleen dan kunnen prijsafspraken worden gemaakt met afnemers. Het zal daarbij niet lukken om afspraken te maken op basis van alleen de eigen kostprijs. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot. De prijzen zullen worden gebaseerd op de gemiddelde kostprijs in een land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer