Invoerheffingen Trump raken Nederland nauwelijks

De recent opgelegde Amerikaanse invoerheffingen op concurrerende goederen uit de Europese Unie raken Frankrijk het hardst. De Nederlandse agrarische export wordt nauwelijks getroffen.

Invoerheffingen+Trump+raken+Nederland+nauwelijks
© Europese Commissie

Het gaat bij de Amerikaanse invoerheffingen om goederen als wijn, kaas en vliegtuigen. Het exportpakket dat te maken krijgt met Amerikaanse invoerheffingen had in 2018 een waarde van bijna 8 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse van Amerikaanse handelsdata.

De Duitse en Britse export worden ook relatief hard geraakt. De Nederlandse export wordt nauwelijks geraakt door de maatregelen, omdat de heffingen alleen enkele specifieke kaassoorten treffen. De door de Wereldhandelsorganisatie (WHO) goedgekeurde strafheffing volgde op illegale Europese staatssteun voor de vliegtuigindustrie. De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat vliegtuigbouwer Boeing hierdoor ernstig is benadeeld.

Directe export

Maar liefst 2,7 miljard euro van het exportpakket raakt Frankrijk (34 procent), Duitsland (28 procent) en het Verenigd Koninkrijk (20 procent). Slechts 0,5 procent van de getroffen export (38 miljoen euro) betreft Nederlandse goederen. Het gaat hierbij alleen om directe export, toeleveranciers voor exporteurs in andere landen zijn buiten beschouwing gelaten.

Europese exportgoederen die vooral belast worden door de recent ingevoerde Amerikaanse invoerheffing zijn in veel gevallen producten die op de wereldmarkt concurreren met Amerikaanse producten. Het gaat dan om Franse en Duitse vliegtuigen, Franse en Spaanse wijn, Duitse machines, Schotse en Ierse whisky, Italiaanse en Ierse likeur, Spaanse olijfolie, Italiaanse kaas, Ierse boter en Nederlandse kaas.

Emmentaler

De export van alcoholische dranken worden het hardst geraakt (3,6 miljard euro), gevolgd door vliegtuigen (3,5 miljard euro), voeding (1,4 miljard) en machines (0,5 miljard). Frankrijk en Duitsland worden het meest geraakt door heffingen op vliegtuigen, het Verenigd Koninkrijk voor het overgrote deel door heffingen op alcohol. Nederland krijgt te maken met een heffing op specifieke soorten kaas, zoals Emmentaler, en kaasvervangers.

Ook als percentage van de totale goederenexport naar de Verenigde Staten wordt Frankrijk met meer dan 6 procent in 2019 het hardst getroffen. Andere landen die relatief sterk worden geraakt door de Amerikaanse invoerheffingen zijn Cyprus en Spanje (bijna 4 procent) en het Verenigd Koninkrijk (rond 3 percent).

Duitse export

De Duitse export wordt dankzij het grote en gevarieerde exportpakket met ruim 2 procent minder hard geraakt. De Nederlandse getroffen export is in beide jaren 0,2 procent van de totale goederenexport naar de Verenigde Staten. Voor de totale Europese Unie geldt een percentage van bijna 2 percent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer