COV%3A+voor+duurzame+landbouw+is+export+noodzakelijk
Achtergrond
© VidiPhoto

COV: voor duurzame landbouw is export noodzakelijk

Het opgeven van de sterke exportpositie is voor de vleessector geen optie. Voor het verwaarden van incourante delen is export noodzakelijk. Ook dat is duurzame landbouw.

Woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) mengt zich graag in de discussie die het CDA heeft geopend over de exportpositie van de Nederlandse landbouw.

'Dit voorstel getuigt niet van veel inzicht in de mondiale vleesmarkt. Slechts 25 procent van de vleesproductie blijft in Nederland. De rest is voor de export, waarvan een flink deel binnen een straal van een paar honderd kilometer blijft. De export naar landen buiten de EU hebben we daarnaast hard nodig om bijproducten als neuzen, oren en poten te verwaarden. Het is juist duurzaam om het hele karkas van een dier tot waarde te brengen.'

Tijdens het Nevedi-congres dat donderdag plaatsvond, kwam het CDA-voorstel vaak ter sprake. Directeur Henk Flipsen van de brancheorganisatie voor de diervoederindustrie stelt dat de visie haaks staat op de ambitie van de agrarische sector.

'Onzinnig'

'Het is een onzinnige koers. We zijn als Nederlandse agribusiness een topper op de wereldmarkt. Hoe kun je nu willen dat we van een 9 naar een 6 gaan, terwijl we als sector juist bezig zijn om een 10 te worden? Ik ben lid van die partij, maar dit is niet mijn CDA.'

Ook POV-voorzitter Linda Janssen ziet niets in het voorstel. 'Ik heb het direct naast me neergelegd. Het is duidelijk een kronkel van een partij die last heeft van een identiteitscrisis en naar zichzelf op zoek is. Ik neem dit niet eens serieus.'

• Lees ook het interview met CDA'er Leonard Geluk: 'Onze exportpositie is minder belangrijk dan inkomen boer'


Bulkproducten

Volgens Van de Riet van de COV zorgt de export ervoor dat de vleessector winst kan maken. 'In de media wordt dan gesproken over bulkproducten, alsof dat niks voorstelt. Die producten zijn in Azië veel waard en die markt is momenteel booming. Zonder die afzet was vlees hier twee keer zo duur.'

Overigens is het niet zo dat de vleesexport helemaal niet zal krimpen, zegt Van de Riet. 'Er is best wel sprake van dat het minder zal worden. De warme sanering van de varkenshouderij staat eraan te komen. We moeten niet doen alsof de vleessector helemaal niets doet.'

Medeateur: Esther de Snoo

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer