Belang+landbouwexport+opnieuw+ter+discussie
Analyse
© Koos van der Spek

Belang landbouwexport opnieuw ter discussie

De toegevoegde waarde van de agrarische sector als de tweede exporteur ter wereld staat opnieuw ter discussie. Dit keer komt de druk van de bij uitstek boerengezinde politieke partij, het CDA.

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA bracht donderdag een rapport uit waarin staat hoe Nederland eruit zou moeten zien in 2030. Dit dient als discussiestuk voor de nieuwe partijkoers en is een eerste aanzet voor het verkiezingsprogramma 2021.

Nederland hoeft van het CDA niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld te zijn. Milieu en dierenwelzijn staan daarvoor onder te grote druk. Volgens de opstellers van het rapport moeten boeren zich meer richten op kwaliteitsproducten met meer marge voor de wereld- en de lokale markt. De hoge ranking van Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld is mede te danken aan de doorvoer van land- en tuinbouwproducten.

Nu ook de plattelandspartij van Nederland vindt dat het allemaal wel wat minder kan met de landbouw, lijkt het argument van de landbouworganisaties om de omvang van de agribusiness in de benen te houden omwille van het grote exportbelang, definitief van tafel. Het CDA-gedachtegoed is immers al veel langer gemeengoed bij ChristenUnie, D66, SP, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Economische waarde

De landbouworganisaties hebben altijd gehamerd op de economische waarde van de agribusiness in Nederland, groot geworden als handels- en landbouwland. 80 procent van de Nederlandse landbouwexport wordt afgezet in Europa. Vergelijk dat met de schaal van een land als Canada, dan vindt ook de Nederlandse landbouwafzet plaats in de streek.

Toch lijkt herbezinning op de landbouw als exportkanon nodig, nu zelfs het CDA dit ter discussie stelt. De stikstofcrisis versterkt dit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  33° / 21°
  30 %
 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
Meer weer