Stikstofaandeel industrie Brabant blijft vraagteken

De provincie Noord-Brabant heeft het aandeel van de stikstofemissie van de Brabantse industrie niet goed in beeld. Dat blijkt volgens Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) uit de cijfers van de controles op natuurbeschermingsvergunningen van bedrijven. Vrijdag voelt hij milieugedeputeerde Rik Grashoff hierover aan de tand.

Stikstofaandeel+industrie+Brabant+blijft+vraagteken
© Jasper Schel

'Het is een puinhoop', zegt Vreugdenhil. 'Dit jaar zouden de omgevingsdiensten 127 industriële bedrijven gaan controleren. Maar ze hebben er tot nu toe maar 27 gedaan. Ter vergelijking: er zijn dit jaar bijna 900 controles uitgevoerd bij agrarische bedrijven. Dat geeft wel aan waar de focus ligt.'

En deze tunnelvisie van het provinciebestuur is onterecht volgens Vreugdenhil, die woensdag in het televisieprogramma EenVandaag reageerde op de nieuwste cijfers. 'De stikstofuitstoot van de Brabantse industriesector wordt zwaar onderschat. Je kunt niet met droge ogen beweren dat je de totale uitstoot van stikstof in Brabant scherp in beeld hebt. En die gegevens hebben we echt nodig om goed beleid te kunnen maken in Brabant. Maar het is nog steeds een black box.'

Steekproef

En dat terwijl de provincie eind 2016 al aankondigde om strenger te gaan controleren op natuurbeschermingsvergunningen in de Brabantse industriesector. Uit een steekproef onder 41 bedrijven bleek toen namelijk dat van de 21 bedrijven die een natuurbeschermingsvergunning nodig hadden, er zeven niet beschikten over zo'n vergunning. Het waren grote bedrijven met veel stikstofuitstoot zoals de Afvalstoffen Terminal Moerdijk (260 ton NOx), bierbrouwerij Dommelsch (52,5 ton NOx) en de asfaltcentrale van bouwbedrijf Heijmans (34 ton NOx).

Een aantal van deze bedrijven beschikt inmiddels wel over een vergunning, maar veel nog niet. In de afgelopen drie jaar bleek steeds een derde tot een kwart van de gecontroleerde bedrijven niet over de benodigde vergunning te beschikken. En sinds de PAS dit voorjaar onderuit is gehaald door de Raad van State, kunnen deze bedrijven voorlopig fluiten naar het gewilde papiertje. Vreugdenhil: 'Bierbrouwerij Dommelsch heeft al voor die tijd een vergunning aangevraagd maar nog steeds niet gekregen. Dat bedrijf is goed voor een emissie die op het naburige Leenderbos een stikstofdepositie geeft van 8,5 mol per hectare.'

Wat uit het onderzoek ook opviel is dat van de grote bedrijven er veel meer stikstof in de natuur terecht komt dan aanvankelijk gedacht werd. Zelfs als ze op grote afstand van natuurgebieden lagen, zo meldt EenVandaag woensdag in de bewuste uitzending.

Opheldering

Tijdens de Statendag, morgen in het provinciehuis, zal Vreugdenhil middels een interpellatiedebat opheldering vragen aan milieugedeputeerde Rik Grashoff. 'Ik denk dat ze drommels goed weten wat er mis is. Ik blijf erop hameren dat we de bijdrage van de industrie in beeld moeten hebben om eerlijke maatregelen ten nemen waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Dus voor die tijd geen besluiten voor de agrarische sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer