Groninger+VVD+blij+met+stikstofkoers+college
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groninger VVD blij met stikstofkoers college

De VVD-fractie in Provinciale Staten Groningen vindt het een goede zaak dat landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer gaat pleiten voor het behoud van vergunde rechten en het loslaten van de koppeling met dierrechten. Dat stelt fractievoorzitter Erik Jan Bennema.

De VVD geeft aan dat ze in Provinciale Staten meermalen een lans heeft gebroken voor het behoud van vergunde rechten en een versoepeling van het bestaande beleid. 'Van de rechter mogen we niet meer stikstof uitstoten, maar er is niet bepaald dat er direct minder uitstoot moet plaatsvinden', aldus Bennema.

Boeren en bedrijven moeten daarom volgens hem hun huidige vergunningsruimte kunnen behouden. 'Het is belangrijk dat bedrijven zekerheid krijgen over de regels en dat boeren weer kunnen investeren in hun bedrijf, zoals in technieken die de stikstofuitstoot verder beperken', geeft de liberale voorman aan. 'Het is niet goed om overhaast ingrijpende maatregelen te nemen, terwijl alle problemen en oplossingen nog niet goed in kaart zijn gebracht.'

Botte voorstellen

'Op de lange termijn zal de uitstoot van stikstof omlaag moeten, maar het is goed om daar de tijd voor te nemen en met alle sectoren te kijken hoe daar het best aan bijgedragen kan worden', stlet Bennema.


'Botte voorstellen als halvering van de veestapel, zijn voor de VVD geen acceptabele oplossing. Het gaat om terugdringing van de uitstoot en dan zijn slimme en innovatieve oplossingen, zoals voorgesteld door het Landbouwcollectief, een betere oplossing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer