Groningse+gedeputeerde+pleit+voor+aanpassing+stikstofregels
Nieuws
© Tienke Wouda

Groningse gedeputeerde pleit voor aanpassing stikstofregels

Gedeputeerde Henk Staghouwer gaat er bij het IPO voor pleiten dat boeren hun vergunde rechten kunnen behouden in het stikstofbeleid. Ook zet de provinciebestuurder zich in voor het loslaten van de koppeling stikstofrechten met dierrechten en fosfaatrechten. Dat blijkt uit een gesprek tussen de provincie en het Landbouw Collectief Groningen.

Uit toetsen die het IPO heeft gedaan, komt naar voren wat de werkelijke effecten zijn van het provinciale stikstofbeleid, verklaart Staghouwer zijn toezeggingen aan de elf landbouwpartijen. 'De stikstofregels hebben geen uniforme uitwerking. Ze hebben effecten die wij niet bedoeld hebben. We moeten er zorgvuldig mee omgaan. Want boeren moeten kunnen blijven boeren. Er is nu te veel onzekerheid. Wij willen ook dat jonge boeren blijven investeren.'

Vooralsnog handhaaft de provincie Groningen de beleidsregels, geeft de gedeputeerde aan. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vergunningverlening weer op gang komt. Zo'n 36 vergunningaanvragen liggen er bij de provincie. Hoeveel boeren een aanvraag hebben ingediend, weet Staghouwer niet.

Staghouwer kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen weken. Tijdens het boerenprotest in Groningen vonden half oktober enkele incidenten plaats. Boeren vonden dat de gedeputeerde zich te weinig liet zien.

Volstrekte onzin

'Dat ik mij niet wilde inzetten voor een werkbaar beleid is volstrekte onzin. Die frame is onjuist. Wel hebben we slecht over de beleidsregels gecommuncieerd. Dat was niet goed. Ik zie nu weer veel positieve energie in de sector. Een mooi voorbeeld is dat de landbouwpartijen woensdag met een stikstofaanpak kwamen. Ondernemers weten van een bedreiging een kans maken. Ze zijn in staat om vanuit een diepe put met een laddertje om hoog te gaan.'

Regiobestuurder Alma den Hertog van LTO Noord spreekt van een 'goed en inhoudelijk gesprek' met de provincie. 'De knelpunten zijn heel helder aan bod gekomen. Wanneer de provincie de huidige regels handhaaft, ligt de landbouwsector stil en komt er geen beweging. De duurzaamheid en innovatie die de provincie graag wil, gaan niet gebeuren. Het is voor boeren heel onaantrekkelijk om een natuurbeschermingswetvergunning aan te vragen.'

Pijn

Volgens Den Hertog is het heel terecht dat Staghouwer de punten van het Landbouw Collectief Groningen bij het IPO aankaart. 'Hij kan niet anders. De provincie wilde een regeling die juridisch veilig en houdbaar is. Botsproeven hebben echter laten zien dat het de sector heel veel pijn gaat doen.'

Dat de gedeputeerde de pijnpunten van de agrarische sector in Groningen bij het IPO neerlegt is een stap, maar we zijn er nog lang niet, stelt de LTO Noord-bestuurder. 'De provinciale regeling is niet weg en de stikstofproblematiek ook niet.'

LTO Noord is een van de partijen binnen het Landbouw Collectief Groningen. Dat bestaat verder uit GrAJK, Groep Verenigde Boeren, Farmers Defence Force, NMV, POV, NAV, NVP, Trekker Club Westerwolde, Gronings Particulier Grondbezit en Groep Huiskamerbijeenkomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer