Veehouderij opnieuw onder stikstof en mestplafonds

De Nederlandse veehouderij zat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw onder de sectorale stikstof- en fosfaatplafonds. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Veehouderij+opnieuw+onder+stikstof+en+mestplafonds
© Twan Wiermans

Volgens CBS-gegevens is de fosfaat- en stikstofexcretie in de derde kwartaalrapportage vrijwel gelijk aan die in de tweede kwartaalrapportage. Het gaat wel om een momentopname, waarbij zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de meest recente gegevens en de omvang van de rundveestapel op 1 oktober 2019.

De melkveehouderij lijkt ruim onder het fosfaatplafond en net onder het stikstofplafond uit te komen. Het aantal melkkoeien daalde in het derde kwartaal met 6.000 dieren naar 1.570.000. De gemiddelde melkproductie ligt op 8.850 kilo melk per jaar.

Ook de varkens- en pluimveehouderij bevinden zich onder de sectorale plafonds. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat nog niet alle gegevens voor 2019, zoals de fosfor- en stikstofgehaltes in het ruwvoer, al bekend en meegenomen zijn. 'De definitieve cijfers kunnen dus nog afwijken, maar het beeld dat naar voren komt is positief', zo schrijft de minister in haar Kamerbrief.

Vleeskalveren

Wel valt op dat de excretie in de categorie 'overig' opnieuw wat is gestegen. Dit hangt hoofdzakelijk samen met een hoger aantal vleeskalveren. De categorie 'overige diersoorten' bestaat uit een verzamelcategorie van slecht vergelijkbare diersoorten (vleesrunderen, kalveren, eenden, paarden, pony's, geiten, schapen, pelsdieren en konijnen) en heeft geen apart plafond.

Schouten houdt de ontwikkeling in deze verzamelcategorie in de gaten. 'Voor dit moment gaat het nog om voorlopige cijfers en is er geen sprake van een dreigende overschrijding van het nationale productieplafond. Op het moment dat dit laatste wel zou dreigen, zal ik bezien welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en welke maatregelen voor de betreffende diersoort nodig zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer