LTO: vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming

Een vleestaks die de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) wil, draagt wat LTO Nederland betreft niet bij aan het verduurzamen van de veehouderij en een eerlijk inkomen voor boerengezinnen.

LTO%3A+vleestaks+draagt+niet+bij+aan+verduurzaming
© Twan Wiermans

De voorgestelde heffing zou richting 2030 tot een 30 procent hogere vleesprijs moeten leiden. 'Met deze vleestaks zet je de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij op een doodlopend spoor. De zogenaamde compensatie is een sigaar uit eigen doos. Hoe goed de intenties vast zijn, dit plan is niet realistisch en niet in het belang van de boer, noch de maatschappij', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.


Een heffing noemt LTO niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven. Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, niet in de laatste plaats omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest.

Meerprijs

LTO maakt zich al jaren sterk voor duurzaamheidsinitiatieven waarbij de boer of teler een meerprijs krijgt ter compensatie van de extra inspanningen voor klimaat, natuur, omgeving en/of dierenwelzijn. Dat doet de belangenbehartiger onder andere door te lobbyen voor betere mededingingsregels rondom duurzaamheid en een sterke positie van de boer in de keten, maar ook door onderdeel te zijn van maatschappelijke bewegingen zoals het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Calon: 'Daar hebben we hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees.'

LTO zet ook vraagtekens bij de voorgestelde compensatie voor boeren. De TAPP Coalitie stelt voor de gederfde inkomsten, ontstaan door concurrentieverslechtering, te compenseren via betaling voor diensten zoals dierenwelzijn en klimaatmaatregelen. De TAPP Coalitie gaat er in de ogen van LTO met dit voorstel ten onrechte vanuit dat dierenwelzijn niet de standaard is in de veehouderij. Deze foutieve aanname kan daarom nooit uitgangspunt zijn van een plan waar de boerenbelangenbehartiger zich achter kan scharen.

Economische haalbaarheid

Het voorstel om de Nederlandse overheid te laten ingrijpen bij prijzen die via marktwerking zowel nationaal als internationaal tot stand komen, noemt LTO economisch niet geloofwaardig. Een heffing verstoort de Nederlandse markt. Calon: 'Het voorstel kan voor onze boeren dan ook alleen maar tot een verslechtering van hun marktpositie leiden. Dat is hoogst onwenselijk.'

LTO was tegen een verhoging van de btw op aardappelen, groente en fruit. De TAPP Coalitie stelt voor om een verlaging door de vleeseter te laten betalen. De boerenbelangenbehartiger schaart zich daar niet achter.

Praktische bezwaren

Naast de principiële bezwaren tegen de vleestaks van de TAPP Coalitie zijn er volgens LTO veel praktische bezwaren van juridische en administratieve aard. Het is de vraag of de overheid, en met name de Belastingdienst, de voorgestelde belastingen en compensaties op korte termijn kan realiseren zonder het hele stelsel te moeten omgooien.

De daadwerkelijke inning van verbruiksbelasting op vlees en zuivel bij supermarkten, horeca, slagerij et cetera noemt LTO daarom praktisch moeilijk uitvoerbaar. De voorgestelde compensatie voor zowel consumenten als boeren is volgens de boerenbelangenbehartiger niet eenvoudig uit te voeren en zou ook met nogal wat rompslomp, administratiekosten en daarmee verlies van boerengeld gepaard gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer