Consumentenprijs varkensvlees hoger na Afrikaanse varkenspest

De consumentenprijs voor varkensvlees steeg in juli en augustus. Een effect van de Afrikaanse varkenspest (AVP) dat leidde tot hogere inkoopprijzen, melden Wageningen Economic Research en het CBS.

Consumentenprijs+varkensvlees+hoger+na+Afrikaanse+varkenspest
© Twan Wiermans

De consumentenprijsindex van varkensvlees bedroeg in augustus 113 punten en dat is bijna 3 procent meer dan in juni, geven Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. De hogere index is een reactie op de gestegen inkoopprijzen. De industrieprijs en de prijs af boerderij kwamen in augustus uit op 132 en 146 punten.

Door de Afrikaanse varkenspest die in China woedt, is er grote vraag naar varkensvlees op de wereldmarkt, meldt de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en het CBS. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd.

Historisch hoog

Bijna alle voedselprijzen, behalve groente en fruit, waren in juli en augustus historisch hoog. De btw-verhoging in januari van 6 procent naar 9 procent droeg hier aan bij, maar de consumentenprijzen stegen verder in de maanden juli en augustus.

De consumentenprijsindex van aardappelen steeg naar 152 punten in juli en de eierprijs liep op tot 139 punten in augustus. In enkele voedselketens waren er in de afgelopen maanden tegengestelde prijsontwikkelingen tussen de schakels.

Boerenprijzen

Zo betaalde de consument een stabiele of hogere prijs in de winkel, maar zakten de boerenprijzen van tarwe, melk, vleeskuikens en runderen. Deze prijzen staan onder invloed van internationale factoren, zoals ruime oogsten voor tarwe en een concurrerend aanbod voor pluimveevlees.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer