Slachtkoeienhandel tam bij matig aanbod

Het marktbeeld voor slachtkoeien is rustig. Vraag en aanbod houden elkaar redelijk in evenwicht, en dat heeft tot gevolg dat er geen grote prijsfluctuaties zijn. Het lijkt er vooralsnog niet op dat hier de komende weken veel verandering in komt.

Slachtkoeienhandel+tam+bij+matig+aanbod
© Dirk Hol

Het aanbod van slachtkoeien van melkveebedrijven is kleiner dan in de twee voorgaande jaren. In 2017 kregen melkveehouders te maken met het fosfaatreductieplan. Dit betekende voor veel bedrijven dat ze extra koeien moesten afvoeren, bovenop de normale uitstoot.

2018 was het eerste jaar dat melkveehouders moesten werken met de in 2015 toegekende fosfaatrechten. De noodzaak om de omvang van de veestapel af te stemmen op de beschikbare fosfaatrechten, leidde ertoe dat in 2018 op flink wat bedrijven ook extra afvoer van slachtvee nodig was.

Anno 2019 lijkt de melkveehouderij in wat rustiger vaarwater terechtgekomen te zijn. De hoeveelheid fosfaatrechten en de omvang van de veestapel lijken op de meeste bedrijven aardig in evenwicht. Afvoer van boventallige koeien is niet aan de orde.

Minder melkkoeien

Nederland had in 2017 1.665.000 melkkoeien, in 2018 waren het er 1.622.000. Dat is 2,6 procent minder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat het aantal melkkoeien in 2019 op 1.589.000, weer 2 procent minder.

Daar komt bij dat melkveehouders erg zuinig zijn op iedere melkkoe. De meeste melkveehouders fokken krap jongvee op, vanwege de fosfaatrechten. Volgens het CBS is de jongveestapel dit jaar ongeveer 100.000 dieren kleiner dan in 2018. Een krimp van 10 procent. Aankoop van vaarzen is prijzig.

 

Dit alles zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van de melkveestapel op de meeste bedrijven omhooggaat en dat de afvoer van slachtkoeien geen grote vormen aanneemt.

Rustige handel in fosfaatrechten

Veehandelaren verwachten dat dit de komende maanden zo blijft. Ze baseren dit onder meer op de handel in fosfaatrechten, die ook rustig is. Dit kan erop duiden dat melkveehouders geen gekke sprongen meer gaan maken om binnen hun fosfaatruimte te blijven.

Ondanks het gematigde aanbod, begon de prijs van slachtkoeien in juni onderuit te gaan. Dat had alles te maken met de zomer en de daardoor krimpende afzetmogelijkheden van de vleeshandel.

Het spreekwoord 'vrouwen bloot, handel dood' gold dit jaar zeker voor de rundvleeshandel. De consument was op vakantie en supermarkten verkochten daardoor minder vlees. Ook de vleesverwerkende industrie draait in de zomervakantie op een lager pitje. In de tweede helft van augustus trokken de prijzen van slachtkoeien weer aan. Nu bevinden ze zich op een stabiel niveau. Dat is een wat hoger niveau dan vorig jaar rond deze tijd. Afhankelijk van de categorie slachtkoe gaat het om een prijsverschil tot enkele dubbeltjes.

Verwarring

Het vergelijken van de prijzen met vorig jaar leidt soms tot verwarring. Dit komt doordat Vee & Logistiek Nederland tot en met 2018 prijsnoteringen inclusief btw publiceerde. Sinds dit jaar zijn de noteringen exclusief btw.

Volgens de vleeshandel zijn de prijzen van slachtkoeien te hoog, in vergelijking met de prijzen die ze voor het rundvlees beuren. Hier zit een kern van waarheid in, al maken zulke opmerkingen ook deel uit van het traditionele spel tussen vlees- en veehandelaren.

Ruimte voor lagere prijzen van slachtkoeien lijkt er vooralsnog niet te ontstaan. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat slachtkoeien in buurland Duitsland flink aan de prijs zijn. Ook daar hebben slachterijen te maken met een matig aanbod en dat zorgt voor opwaartse prijsdruk.

• Bekijk de marktprijzen van gebruiksvee , nuchtere kalveren en vleeskalveren

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer