Plots meer kalveren na vruchteloze zomer

Het aanbod van nuchtere kalveren is groot. Tegelijkertijd zijn in Nederland veel kalveren ter wereld gekomen, omdat koeien vorige zomer lastig drachtig werden door de hitte. Daarbij verloopt de afzet van kalfsvlees stroef. Dit heeft ook effect op de kalverprijzen.

Plots+meer+kalveren+na+vruchteloze+zomer
© Twan Wiermans

De markt voor het kalfsvlees is op dit moment moeilijk. Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij Van Drie, signaleert dat dit ook verderop in de keten merkbaar is. 'De hele keten heeft het lastig. De prijzen voor kalfsvlees en nuchtere en vette kalveren zijn nauw aan elkaar verbonden.'

De druk op de kalfsvleesmarkt komt volgens haar mede doordat het lastig is om al het vlees te kunnen afzetten. 'Al het vlees wordt afgezet, maar dat kost veel inspanning. Zo zijn we actief in derde landen om kalfsvlees te promoten. Onder meer in Zuid-Korea, dat de grenzen voor kalfsvlees gesloten heeft, en China. Die externe landen zijn essentieel om de druk wat van de afzetmarkt te halen', stelt Everts.

• Bekijk de marktprijzen van nuka's en vleeskalveren


Daarbij signaleert ze dat deze weken niet het meest ideaal zijn om kalveren op te zetten. 'Kalveren die nu worden opgezet, zijn ze aan het eind van het jaar slachtklaar. Te laat om voor kerst in de schappen te liggen. Na kerst is de vraag naar kalfsvlees een stuk lager. Dat beïnvloedt de prijsstelling nog eens extra.'

Pittige verliezen

Volgens kalverhandelaar Arjan van Mourik hebben de mesters en integraties het nu lastig. 'Op vette kalveren worden pittige verliezen geleden. Invriezen is geen optie, dat blijft boven de markt hangen. Aan de andere kant zie je dat vrije mesters afwachten. De kalveren worden iedere week goedkoper. Dat kan volgende week ook zo zijn.'

Het grote kalveraanbod draagt volgens Van Mourik ook niet bij aan goede prijzen. 'De zomer van vorig jaar was droog en warm. Veel koeien wilden hierdoor niet drachtig worden. Als gevolg daarvan waren er veel succesvolle inseminaties in september. Hierdoor kwamen negen maanden later, in juni, ineens extra kalveren. Terwijl de zwartbonte kalveren vanwege diezelfde slechte zomervruchtbaarheid in mei haast niet waren aan te slepen.'

Van Mourik signaleert hierdoor extra aanvoer van Ierse kalveren. 'Vleeskalverhouders konden ze op dat moment goed gebruiken.'

Vaste kalveraanvoer

Daarbij komt volgens Van Mourik dat er een vaste aanvoer is van kalveren, onder meer uit Duitsland. 'We kunnen niet zeggen dat we de kalveren nu even niet nodig hebben. Dan krijgen we ze straks ook niet, wanneer de vleeskalverhouderij hier wel om zit te springen.'

De kalverhandelaar signaleert ook dat de Ieren minder dieren aanhouden voor het vlees. Een deel van de vleesexport gaat naar het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen van de Brexit zijn onduidelijk. 'Ze konden de kalveren op dat moment goed gebruiken, onder andere omdat er hier een verschuiving in het afkalfpatroon was.'

Mede door de fosfaatrechten ziet Everts ook een groter aanbod aan Belgisch Witblauwe kalveren. 'Voor de vleeskalverhouderij interessante dieren, want ze groeien goed. Hierdoor worden kalveren van een iets mindere kwaliteit, de Holsteinkalveren, minder geprijsd. Toch vinden alle dieren hun plek.'

Prijzen Belgisch Witblauw omlaag

Van Mourik merkt dat de prijzen voor Belgisch Witblauw ook zakken. 'Dat was voorspelbaar, het aanbod van deze kalveren barst uit zijn voegen. Zeker ook omdat mensen die nooit met dit vleesras insemineerden, dit nu wel doen.'

De kalverhandelaar merkt dat ondernemers op dat vlak wat voorzichtig zijn. 'Ze willen Belgisch Witblauw, maar dan met gemakkelijke geboorten. Dat zijn vaak kalfjes die wat gewoon, wat smal zijn. Die kunnen en mogen maar 25 tot 50 euro meer opbrengen dan een zwartbonte. Vleeskalverhouders zien liever een wat luxer type.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer