Nepvlees is booming, hoe raakt dat de boer?

Vleesverwerker Vion bouwt de pas twee jaar oude slachterij in Leeuwarden om tot een fabriek voor vleesvervangers. Het is een vingerwijzing dat het veranderende consumptiepatroon gevolgen heeft voor de agribusiness.

De strategiewijziging van Vion voor de Leeuwarder locatie is ingegeven door een stijgende vraag van klanten naar vleesvervangers. Dit past in een wereldwijde trend. In mei sloot Zandbergen World's Finest Meat in Zoeterwoude een deal met het Amerikaanse Beyond Meat. De Nederlanders gaan onder licentie de Amerikaanse vleesvervangers produceren voor de Europese markt.

Beyond Meat is een hippe Amerikaanse vegastart-up die dit jaar een opmerkelijke beursgang onderging. De startkoers van 25 dollar (22,40 euro) schoot in drie maanden omhoog naar ruim 230 dollar.

Na het op de markt brengen van een tweede tranche aandelen, waarmee de beleggers van het eerste uur hun belang zagen verwateren, en aanvankelijk teleurstellende resultaten daalde de koers deze week naar 92 dollar. Maar nog altijd krijgt wie in mei instapte in het aandeel, nu bijna vier keer zijn geld terug.

We werken aan nieuwe ketens met akkerbouwers

Nancy Aschman, woordvoerder Vion

Groeicijfers

Het zijn niet zozeer de winstcijfers van producenten van vleesalternatieven waar beleggers en investeerders op afkomen. In Nederland maakt de totale omzet van 123 miljoen euro maar 4,5 procent uit van de echte vleesomzet van 2,6 miljard euro. Het zijn vooral de groeicijfers die deze bedrijven zo aantrekkelijk maken. In Nederland groeide de verkoop in de afgelopen tweeënhalf jaar met 51 procent (bron: IRI).

Vion verwacht dat de vraag naar vleesvangers aanhoudt. Behalve in Nederland en Duitsland, de thuismarkten van het vleesconcern, groeit de markt voor vleesvervangers ook in andere delen van Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Deze groei is volgens Vion vooral te danken aan flexitariërs, die deze producten afwisselen met echt vlees.

Zwarte cijfers

Ook Beyond Meat profiteert daarvan. Het bedrijf schreef deze week voor het eerst zwarte cijfers. De winst bedroeg in de maanden juli tot en met augustus 4 miljoen dollar – tegen een verlies van 9 miljoen dollar in 2018 – maar de omzet verviervoudigde in die periode naar 92 miljoen dollar. Het omzetdoel voor 2019 is opgeschroefd van 240 miljoen dollar naar 265 miljoen tot 275 miljoen dollar.

Deze groeispurt heeft het bedrijf te danken aan veelbelovende deals met grote traditionele vleesverkopers als KFC, McDonald's en Subway die in de Verenigde Staten allemaal een eigen Beyond Meat-variant op de menukaart zetten.

Gouden toekomst

Dankzij deze snelgroeiende brede acceptatie van vleesalternatieven wordt de sector een gouden toekomst voorspeld. Een zakenbank als Barclays verwacht dat deze markt in de komende tien jaar wereldwijd zal groeien naar 140 miljard dollar (125 miljard euro). Hiermee zal het dan 10 procent van de wereldwijde vleesmarkt afsnoepen.

Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CCN moest CEO Ethan Brown van Beyond Meat onlangs de stelling verdedigen dat zijn bedrijf Amerikaanse boeren schade toebrengt. Brown, zoon van een melkveehouder, ontkent ten stelligste. Hij wijst op de veel efficiëntere productie van eiwitten die met gewassen worden behaald ten opzichte van dierlijke eiwitten.

Extra geld verdienen

'Stel, ik heb als boer 40 hectare. Dan kan ik op 3 hectare net zoveel ingrediënten voor plantaardige hamburgers telen als ik normaal gesproken met runderen op die 40 hectare produceer. Dan heb je dus 37 hectare tot je beschikking om met plantaardige eiwitten extra geld te verdienen ten opzichte van de oude situatie', zegt Brown.

'Dit biedt boeren een kans om te participeren in een nieuwe kansrijke disruptieve technologie', aldus de CEO die met die technologie doelt op de producten waarmee zijn bedrijf naam heeft gemaakt.

Volgens liefhebbers zijn de burgers, het gehakt en de nepkip van Beyond Meat, gemaakt van erwten en linzen, niet van echt te onderscheiden. Dit komt mede door het vleesuiterlijk van de producten die 'vers' roodgekleurd zijn door het gebruik van poeder op basis van rode biet. Brown begrijpt overigens 'volledig' dat arme gronden alleen geschikt zijn voor graasdieren.

Innovaties

Ook Vion gaat vanuit Leeuwarden inzetten op verdere innovaties binnen de vleesvervangers, zegt woordvoerder Nancy Aschman. Nu nog is soja een voorname grondstof voor Vions vleesvervangers. Daar gaan meer gewassen bij komen. 'Denk aan aardappelen, bieten en peulvruchten als erwten. Ook is het straks misschien mogelijk om ingrediënten uit reststromen te halen.'

De ingrediënten voor de nieuwe plantaardige producten wil Vion zoveel mogelijk regionaal gaan betrekken, vult Aschman aan. 'We werken we aan het verder ontwikkelen van deze nieuwe producten en het opzetten van nieuwe ketens met akkerbouwers.'

Aanbod runderslachterij Leeuwarden niet meer hersteld
De ombouw van de locatie Leeuwarden van vleesconcern Vion tot een vegafabriek is volgens CEO Ronald Lotgerink een strategische keuze. 'De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is in twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Met de huidige kennis van onze investering van enkele jaren geleden maken we nu de strategische keuze om te investeren in een fabriek voor plantaardige producten in Leeuwarden.' Vion-woordvoerder Nancy Aschman: 'Door de invoering van de fosfaatrechten is het aanbod verminderd en dat is ook niet teruggekomen.' In 2018 moest de locatie een paar maanden dicht om kinderziektes aan de slachtlijn te verhelpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer