Minder interesse voor vaste varkensprijs

Varkenshouders hebben op dit moment minder interesse in de langetermijnvarkensprijs (LTP) van Vion. Dat heeft te maken met de krapte op de markt als gevolg van de Afrikaanse varkenspest.

Minder+interesse+voor+vaste+varkensprijs
© Huisman Media

Vion is in februari 2018 gestart met de Lange Termijn Prijs systematiek (LTP) als pilot. Hiermee kunnen varkenshouders het prijsrisico minimaliseren en de voerwinst stabiliseren. De prijs ligt voor minimaal drie maanden vast. Door in diezelfde periode afspraken te maken met de voerleverancier weet een varkenshouder welke marge hij heeft gedurende een langere periode.

‘Deelnemen aan de Lange Termijn Prijs systematiek is een lange termijn-aangelegenheid’, stelt Koen van Bergen. Hij is directeur Livestock and Supply Chains bij Vion Pork. ‘Zeker nu de opwaartse fluctuaties in de opbrengstprijzen toenemen, zoals in de afgelopen maanden, zien we bij varkenshouders minder belangstelling om in te stappen in de LTP-systematiek. Dat is goed verklaarbaar in een vraagmarkt die tijdelijk wordt gedomineerd door krapte als gevolg van de varkenspestproblematiek. Bij neerwaartse fluctuaties in de opbrengstprijzen zal de beweging andersom zijn.’

Vraaggestuurde aanpak

De invoering van de Lange Termijn Prijs systematiek is niet de enige verandering die Vion Pork in de laatste jaren heeft ingevoerd. In maart 2017 heeft Vion Good Farming Balance geïntroduceerd. De slachterij wil hiermee een vraaggestuurde aanpak stimuleren en inspelen op kansen in internationale afzetmarkten. Van Bergen: ‘We signaleren op de wereldmarkt interessante deelmarkten voor varkensvlees van een specifieke kwaliteit. Het gaat daarbij om traditionele markten binnen de Europese Unie, maar ook de sterk groeiende afzet naar landen buiten de EU biedt kansen. Voorbeelden zijn Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Japan.’

Om aan die specifieke vraag te kunnen voldoen is volgens Vion Pork een bredere spreiding in varkens wenselijk. Good Farming Balance kent daarom drie aflevermodules. Per module zijn er specifieke eisen aan bijvoorbeeld aflevergewicht en spekdikte. Varkenshouders kunnen kiezen voor de module die het beste aansluit op hun bedrijfsvoering.

Spreiding in gewicht

Naast de module ‘basis’ kent de slachterij een module ‘breed’ en ‘robuust’. De module ‘breed’ geeft meer spreiding in gewicht en spekdikte en daarbij is het mogelijk om varkens uit een stal in een keer af te leveren. De module ‘robuust’ bevat varkens met meer spekdikte. Uit de module ‘robuust’ worden onder andere varkens geleverd voor de Robusto ham voor de Italiaanse en Spaanse markt. Deze vraaggestuurde aanpak is volgens Van Bergen succesvol en biedt ruimte voor verdere groei van het Robusto concept.

Tegelijkertijd met Good Farming Balance heeft Vion een paar nieuwe prijssystemen ingevoerd. Naast de bekende Vion-weekprijs zijn dat de Vion-prijsindexgarantie (PIG) en de Vion-langetermijnprijs (LTP). Met de Vion-prijsindexgarantie wordt een gemiddelde prijs gegarandeerd, die gebaseerd is op een aantal internationale noteringen. Varkenshouders kunnen zelf kiezen voor welke prijssystematiek ze kiezen.

Flexibiliteit

Van Bergen: ‘Het geeft varkenshouders meer flexibiliteit en tegelijkertijd meer zekerheid. De deelname aan Good Farming Balance is hoog. Ongeveer 70 procent van alle aanvoer van varkens van Vion in Nederland is gebaseerd op een lange termijnovereenkomst binnen het ketenconcept Good Farming Balance. Ongeveer 20 procent binnen Good Farming Star of Good Farming Organic (De Groene Weg). In totaal gaat het dus om 90 procent van de aanvoer die via een ketenconcept wordt verhandeld.

Binnen Good Farming Balance neemt ongeveer 85 procent van de varkenshouders deel aan de Vion-prijsindexgarantie. Dit wordt dus door varkenshouders vaker gekozen dan de langetermijnprijs. Toch gaat Vion onverminderd door met de LTP-prijssystematiek.

Verfijnen

‘We gaan deze nog verder verfijnen’, vertelt VanBergen. ‘In de afgelopen anderhalf jaar hebben Vion en de varkenshouders met LTP ervaring opgebouwd in het beter managen van risico’s. Wij gaan op basis van deze ervaring dit prijssysteem verder door ontwikkelen.’

Dat lange termijnprijs past volgens hem bij de marktontwikkeling. ‘Omdat bedrijven steeds groter worden, brengt een sterk fluctuerende voerwinst grote risico’s met zich mee. LTP is in onze ogen een goed instrument voor risicomanagement.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer