Vion+bouwt+runderslachterij+om+naar+vleesvervangers
Nieuws
© Vion

Vion bouwt runderslachterij om naar vleesvervangers

Vion bouwt de pas twee jaar geleden geopende productielocatie in Leeuwarden om naar een fabriek voor een nieuwe lijn vleesvervangers. In plaats van rundveehouders gaat het bedrijf voor deze locatie op zoek naar nieuwe leveranciers onder akkerbouwers.

De ombouw van de productielocatie is opmerkelijk aangezien deze pas in 2017 de deuren opende. Volgens woordvoerder Nancy Aschman van Vion is gebleken dat het aanbod van rundvee in Leeuwarden te laag is. ‘Door de invoering van de fosfaatrechten is het aanbod verminderd en dat is ook niet teruggekomen. Daarnaast is ook de concurrentie wat toegenomen. Het huidige aanbod van slachtrunderen is daarom te laag om door te gaan in Leeuwarden.’

Reden voor de omschakeling is de stijgende vraag vanuit de retail naar vleesvervangers, zegt Aschman. ‘En doordat de fabriek nog nieuw is is deze vrij eenvoudig om te bouwen.’ De fabriek kan eventueel worden uitgebreid met meer productielijnen, vriesruimten en opslagcapaciteit. De plannen hebben geen gevolgen voor de huidige werknemers.

Verkopen

Nederlandse consumenten kochten afgelopen jaar voor zo’n 123 miljoen euro aan vleesvervangers. Sinds 2017 stegen de verkopen met 51 procent, onderzocht marktonderzoeker IRI eerder dit jaar.

Momenteel werken we aan het opzetten van nieuwe ketens met akkerbouwers

Tekst gaat verder onder foto.

Vegetarisch gehakt van Vion.
Vegetarisch gehakt van Vion. © Vion

Vion verwacht dat de vraag naar vleesvangers zal aanhouden. Behalve in Nederland en Duitsland, de thuismarkten van Vion, groeit de markt voor vleesvervangers ook in andere delen van Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Deze groei is voornamelijk het gevolg van eetgewoonten van de zogenaamde flexitariërs, die deze producten regelmatig afwisselen met echt vlees.

Strategische keuze

De ombouw van de locatie is volgens Vion-ceo Ronald Lotgerink daarom een strategische keuze. ‘De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is de afgelopen twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Met de huidige kennis van onze investering van enkele jaren geleden, maken we nu de strategische keuze om te investeren in een fabriek voor plantaardige producten in Leeuwarden. Na de verbouwing blijven we onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten.’

De ingrediënten voor de nieuwe plantaardige producten wil Vion zoveel mogelijk regionaal gaan betrekken, vult Aschman aan. ‘Momenteel werken we aan het verder ontwikkelen van deze nieuwe producten en het opzetten van nieuwe ketens met akkerbouwers.’

Nu nog is soja een voorname grondstof voor vleesvervangers. Aschman verwacht dat daar meer gewassen bij gaan komen. ‘Denk aan aardappelen, bieten en peulvruchten als erwten. Ook is het straks wellicht mogelijk om ingrediënten uit reststromen te halen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer