Timmermans moet EU klimaatneutraal maken

Zoals verwacht is Frans Timmermans opnieuw voorgedragen als vicevoorzitter voor de Europese Commissie. Minder verwacht was de ambitieuze taak die op hem wacht. Hij krijgt de leiding over het klimaatneutraal maken van de EU.

Timmermans+moet+EU+klimaatneutraal+maken
© Europese Unie

Met haar missie om van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken, toont de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar duurzame ambities. Het is ook een gebaar naar de linkervleugel in het Europese Parlement die na de verkiezingen groter is geworden.

'Het is ook een economische noodzaak op lange termijn: degenen die als eerste en snelst handelen, zullen degenen zijn die de kansen van de ecologische transitie grijpen. Ik wil dat Europa koploper is. Ik wil dat Europa de exporteur van kennis, technologieën en beste praktijkvoorbeelden wordt', aldus Von der Leyen over de Europese Green Deal die Timmermans mag gaan rondmaken.

Nauwe samenwerking

In zijn rol als uitvoerder van de Europese Green Deal zal Timmermans nauw samenwerken met de EU-commissarissen voor Landbouw, Gezondheid, Transport, Energie en Milieu.

De Pool Janusz Czeslaw Wojciechowski is genomineerd als opvolger van de Ier Phil Hogan die in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille Handel krijgt. Wojciechowski trad in 2004 toe tot het Europees Parlement (EP) dat hij in 2016 verliet om lid te worden van de Europese Rekenkamer. Gedurende zijn periode in het EP was hij onder meer vicevoorzitter van de commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling.

Voor de huidige landbouwcommissaris Hogan is in de nieuwe commissie een belangrijke taak weggelegd. Als handelscommissaris moet hij voorkomen dat de voor de EU belangrijke handelsrelatie met de Amerikanen niet in gevaar komt. Daarnaast zal de Ier een nieuwe handelsrelatie met Groot-Brittannië moeten aanknopen na de brexit.

Kruisverhoor

Tussen 30 september en 8 oktober zijn er in het EP hoorzittingen waarbij de genomineerde commissarissen worden ondervraagd over hun beleidstandpunten en doelen voor de komende jaren. Het gebeurt niet vaak, maar het is voorgekomen dat een kandidatuur na een dergelijk kruisverhoor werd ingetrokken.

Het is mogelijk dat de beoogd landbouwcommissaris het in zijn ontmoeting met het EP moeilijk gaat krijgen. Vorige week meldde het Duitse politieke magazine Der Spiegel dat de Poolse politicus onderwerp is van een onderzoek door het Europese anti-fraudebureau OLAF. Onkostendeclaraties uit zijn tijd als Europarlementariër zouden niet kloppen. Wojciechowski zegt dat het om administratieve fouten gaat die hij kan verantwoorden.

In een reactie laat secretaris-generaal Pekka Persone van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca weten dat Wojciechowski 'de verantwoordelijkheid krijgen om het Europese landbouwbeleid vooruit te helpen op een cruciaal moment dat wordt bepaald door generatievernieuwing, laag landbouwinkomen, marktvolatiliteit, handel en klimaatverandering'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer