Nieuwe Europarlement hekelt Mercosur-deal

Het nieuwe Europarlement is niet gecharmeerd van de handelsdeal Mercosur. Dat bleek deze week tijdens een eerste debat met EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

Nieuwe+Europarlement+hekelt+Mercosur%2Ddeal
© Peter Teffer

Het is de eerste inhoudelijke bijeenkomst van de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) sinds de EU-verkiezingen in mei. Er heerst dan ook een eersteschooldagsfeer. Die gemoedelijkheid verdwijnt echter snel na de start van het debat met Hogan.

Er komen vragen over het commissievoorstel voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maar de meeste Europarlementariërs willen het hebben over het voorgestelde handelsakkoord, Mercosur, tussen de EU en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Bijzonder kritisch

Europarlementariërs van links tot rechts en uit alle EU-lidstaten zijn bijzonder kritisch op de deal, die de Europese markt gedeeltelijk opent voor landbouwproducten uit de Mercosur-landen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wijst erop dat de EU akkoord was gegaan met de heffingsvrije import van 180.000 ton pluimvee. 'Dat is geen kleinigheid.' Hogan daarentegen wijst erop dat Europeanen jaarlijks 14 miljoen ton pluimvee consumeren en dat die consumptie stijgt.

SGP'er Bert-Jan Ruissen, het nieuwgekozen parlementslid, uit 'grote twijfels' over de garantie dat Mercosur-producten aan de Europese normen voor voedselveiligheid en dierenwelzijn voldoen. Die controle is aan de lidstaten, pareert Hogan.


Onvermijdelijk

Maar uiteindelijk is het zeker zo dat de EU concessies heeft gedaan, erkent Hogan. Dat is onvermijdelijk bij dit soort onderhandelingen, zegt hij. 'Ik erken dat er een uitdaging is voor sommige landbouwsectoren. Tegelijk hebben we belangrijke kansen gecreëerd voor andere landbouwsectoren; wijn, sterke dranken en zuivel, om er paar te noemen.'

Dat de Europese Commissie een miljard euro vrijmaakt, voor het geval er marktverstoringen optreden door de deal, schiet bij veel Europarlementariërs in het verkeerde keelgat. Zij zien deze handreiking juist als bewijs dat het akkoord negatief zal uitpakken voor Europese boeren. De Franse sociaaldemocraat Eric Andrieu noemt de Europese Commissie tegelijkertijd 'pyromaan en brandweerman'.


Hervorming GLB

De hervorming van het GLB komt ook kort aan bod. De onderhandelingen voor 2021-2027 zijn nog lang niet afgerond en sommige Europarlementariërs zinspelen op een overgangsregeling. Maar Hogan stelt dat er nog voldoende tijd is. Dan moet het EP wel besluiten om het werk dat tijdens de vorige periode is gedaan voort te zetten.

Vanwege de nieuwe politieke verhoudingen kunnen er fracties zijn, bijvoorbeeld de Groenen, die opnieuw over amendementen willen stemmen. Dat zal pas na het zomerreces worden besloten.

Hogan laat aan Nieuwe Oogst weten dat hij 'met alle plezier' nog een periode van vijf jaar doorgaat als landbouwcommissaris. Een herbenoeming of een nieuwe portefeuille laat hij volledig over aan Ursula von der Leyen, de versgekozen voorzitter van de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer