Von der Leyen wil snel Europese klimaatwet

De nieuw gekozen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wil Europa snel klimaatneutraal maken. Binnen honderd dagen na de start van de commissie moet daarvoor een Europese klimaatwet op tafel liggen.

Von+der+Leyen+wil+snel+Europese+klimaatwet
© Europese Unie

De Duitse christendemocrate kreeg dinsdagavond de steun van 383 Europarlementariërs, net iets meer dan de benodigde meerderheid van 374 stemmen. Von der Leyen is de eerste vrouw aan het roer van de Europese Commissie. Tijdens een debat met het Europarlement eerder die dag zette Von der Leyen haar ambities uiteen. Ze zegt de unieke sociale markteconomie van de Europese Unie (EU) te koesteren en pleit voor eerlijke handelsakkoorden.


Stoppen van de klimaatverandering ziet zij als haar grootste opgave. De klimaatwet die zij binnen honderd dagen wil voorstellen aan het Europees Parlement moet er in 2050 voor zorgen dat de EU klimaatneutraal is. Daarvoor moeten de EU-lidstaten al in 2030 50 procent minder CO2 uitstoten.

Europese klimaatbank

Om deze ambitie waar te maken, wil de nieuwe voorzitter een Europese klimaatbank oprichten. Vanuit die bank kan in de komende tien jaar 1.000 miljard euro worden geïnvesteerd in reductie van de CO2-uitstoot. Naast haar klimaatambitie wil Von der Leyen de EU transparanter maken en de burgers van de lidstaten meer inspraak geven.

Ze wil onder meer het systeem van spitzenkandidaten – lijsttrekkers van de Europese partijen – bij de EU-verkiezingen versterken. Dat laatste leidde dinsdag tot hoongelach in het parlement, omdat juist Von der Leyen een voorzitter is die niet aan de verkiezingen deelnam en na achterkamertjesoverleg tussen de regeringsleiders uit de bus kwam.

Nieuwe coalities

Om haar plannen tot wasdom te laten komen, zal Von der Leyen in het Europees Parlement op zoek moeten naar nieuwe coalities. Haar mandaat is met 383 stemmen van de 750 zetels niet erg groot. Met die 51,2 procent van de stemmen scoort de prille voorzitter nog minder dan haar voorgangers Jean-Claude Juncker (56,2 procent) en José Manuel Barosso (51,9 procent).

De opvolger van Juncker gaat nu aan de slag met het samenstellen van een nieuwe commissie. Von der Leyen wil daarin een 50/50-verdeling tussen mannen en vrouwen. Of landbouwcommissaris Phil Hogan terugkeert, is nog niet duidelijk. Wel is hij door Ierland naar voren geschoven als kandidaat. Het Europees Parlement voelt in oktober de voorgestelde commissarissen aan de tand tijdens hoorzittingen. Volgens schema gaat de Europese Commissie op 1 november aan de slag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer