Von+der+Leyen+presenteert+nieuwe+EU%2Dcommissarissen
Nieuws
© Europese Unie

Von der Leyen presenteert nieuwe EU-commissarissen

Ursula von der Leyen, per 1 november de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, presenteert aanstaande dinsdag haar team van commissarissen.

Italië heeft als laatste lidstaat een kandidaat aangedragen: oud-premier Paolo Gentiloni. Alleen het Verenigd Koninkrijk ziet in verband met de brexit af van een afvaardiging in de Europese Commissie.

Von der Leyen had vorige week al officiële gesprekken met de kandidaten. Het lijkt erop dat het haar lukt om de helft van het 27-koppige college uit vrouwen te laten bestaan. Zij kijkt ernaar uit een ’evenwichtig college’ samen te stellen.

Frans Timmermans wordt haar tweede man. Nederland zou graag zien dat hij een belangrijke portefeuille krijgt, bijvoorbeeld op het vlak van klimaat, energie en duurzaamheid. De Deense Margrethe Vestager wordt ook eerste vicevoorzitter. Wellicht komen daaronder nog andere vicevoorzitters te hangen.

Groen licht

Na het voorstellen van de kandidaten verschuift het politieke spel rond de benoeming van nieuwe EU-commissarissen naar het Europees Parlement (EP). Daar worden de kandidaten tussen 30 september en 8 oktober ondervraagd door Europarlementariërs over de koers die ze voor ogen hebben met hun portefeuille. Het EP moet voor de hele Europese Commissie het groene licht geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer