Pool Wojciechowski nieuwe landbouwcommissaris

Update - De Pool Janusz Czeslaw Wojciechowski is de beoogd nieuwe landbouwcommissaris van de Europese Commissie. Dat heeft de aanstaande voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdagmiddag bekendgemaakt in Brussel.

Pool+Wojciechowski+nieuwe+landbouwcommissaris
© Europese Unie

Wojciechowski is genomineeerd als opvolger van de Ier Phil Hogan die in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille handel krijgt. De Pool trad in 2004 toe tot het Europees Parlement (EP) dat hij in 2016 verliet om lid te worden van de Europese Rekenkamer. Gedurende zijn periode in het EP was hij onder meer vicevoorzitter van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

De Nederlander Frans Timmermans wordt zoals verwacht een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie. Hij krijgt de belangrijke rol om de Europese Green Deal uit te voeren. Timmermans krijgt van Von der Leyen de opdracht om van de Europese Unie (EU) het eerste klimaatneutrale continent te maken.

Klimaatneutraal

In zijn rol als uitvoerder van de Europese Green Deal zal Timmermans nauw samenwerken met de EU-commissarissen voor Landbouw, Gezondheid, Transport, Energie en Milieu. Deze samenwerking moet in de komende vijf jaar leiden tot een Europese wet die de EU in 2050 klimaatneutraal maakt.

Degenen die als eerste en snelst handelen, zullen degenen zijn die de kansen van de ecologische transitie grijpen.

Beoogd voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie

‘Het is ook een economische noodzaak op lange termijn: degenen die als eerste en snelst handelen, zullen degenen zijn die de kansen van de ecologische transitie grijpen. Ik wil dat Europa koploper is. Ik wil dat Europa de exporteur van kennis, technologieën en beste praktijkvoorbeelden wordt’, aldus Von der Leyen die ook benadrukte dat zij de administratieve lasten van EU-regelgeving omlaag wil brengen.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie presenteert de nieuwe Eurocommissarissen.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie presenteert de nieuwe Eurocommissarissen. © Europese Unie, 2019

Voor voormalig landbouwcommissaris Hogan is in de nieuwe commissie een belangrijke taak weggelegd. Als handelscommissaris moet hij voorkomen dat de voor de EU belangrijke handelsrelatie met de Amerikanen niet in gevaar komt.

Brexitpolitiek

Daarnaast zal de Ier een nieuwe handelsrelatie met Groot-Brittannië moeten aanknopen na de brexit. Als landbouwcommissaris heeft hij ferme kritiek geuit op de brexitpolitiek van premier Boris Johnson. De Ieren krijgen met hem in Brussel iemand die de belangen van dat land bij de brexit op waarde weet te schatten.

Tussen 30 september en 8 oktober zijn er in het Europees Parlement hoorzittingen waarbij de genomineerde commissarissen worden ondervraagd over hun beleidstandpunten en doelen voor de komende jaren. Het gebeurt niet vaak, maar het is voorgekomen dat een kandidatuur na een dergelijk kruisverhoor werd ingetrokken.

Het is mogelijk dat de beoogd landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski het in zin ontmoeting met het EP moeilijk gaat krijgen. Vorige week meldde het Duitse politieke magazine Der Spiegel dat de Poolse politicus onderwerp is van een onderzoek door het Europese ant-fraudebureau OLAF. Onkostendeclaraties uit zijn tijd als Europarlementariër zouden niet kloppen. Wojciechowski zelf zegt dat het om administratieve fouten gaat die hij kan verantwoorden.

Landbouwbelangen

In reactie op de presentatie van kandidaten voor de Europese Commissie zegt Pekka Pesonen, secretaris-generaal van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca verheugd te zijn met de voorgenomen benoeming van Phil Hogan op handel. ‘We twijfelen er niet aan dat hij de belangen van de Europese landbouw in zijn nieuwe positie zal blijven verdedigen. We verwelkomen ook de benoeming van Janusz Wojciechowski, Stella Kyriakides, Johannes Hahn en Frans Timmermans, met wie we graag werken aan onderwerpen als landbouw, gezondheid, begroting en de Green Deal.’

Volgens Pesonen heeft Wojciechowski bewezen ervaring in zowel landbouwzaken als het functioneren van de Europese instellingen. ‘Hij zal de verantwoordelijkheid krijgen om het Europese landbouwbeleid vooruit te helpen op een cruciaal moment dat wordt bepaald door generatievernieuwing, laag landbouwinkomen, marktvolatiliteit, handel en klimaatverandering.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer