Vergunningstraject+rond+stikstof+weer+opgestart
Nieuws
© Eigen foto

Vergunningstraject rond stikstof weer opgestart

De vergunningverlening voor projecten die door de PAS-uitspraak tijdelijk stil kwamen te liggen wordt weer in gang gezet. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten namens het kabinet aan de Tweede Kamer.

Het gaat daarbij om projecten die niet schadelijk zijn voor de natuur. Zo komt aanstaande maandag de nieuwe versie van de zogenoemde AERIUS Calculator beschikbaar. Met deze rekentool kan de stikstofdepositie op een natuurgebied van een nieuw of uitbreidingsproject worden berekend. Met behulp van deze calculator kan voor activiteiten die de natuur niet raken weer een vergunning worden aangevraagd.

In de vernieuwde rekentool zijn de functionaliteiten die betrekking hadden op het PAS verwijderd. Daarnaast is het model op onderdelen geactualiseerd. De interbestuurlijke partners hebben ervoor gekozen zo snel mogelijk een aangepaste versie beschikbaar te stellen, waarmee initiatiefnemers berekeningen kunnen maken, schrijft Schouten.

Eerste stap

Het gebruik van een actueel rekeninstrument is noodzakelijk om aan te tonen hoeveel depositie er neerslaat en om vervolgens tot toestemmingverlening te komen. De release van de nieuwe AERIUS Calculator wordt de eerste concrete stap om de toestemmingverlening te hervatten.

Hierdoor kunnen projecten doorgang vinden waar met een berekening kan worden aangetoond dat een activiteit niet tot een toename van depositie leidt. Er is dan namelijk geen toestemming vereist voor het aspect stikstofdepositie. Daarnaast is het met de release van AERIUS Calculator weer mogelijk om vergunningen aan te vragen op grond van intern salderen.

Door de uitspraak van de Raad van State kwamen ruim 100 projecten waarvoor het Rijk initiatiefnemer is en ruim 18.000 projecten waarvoor provincies, gemeenten en waterschappen het bevoegd gezag zijn tot stilstand. De PAS-uitspraak raakte in de landbouw zo’n 2000 tot 2250 projecten, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie.

Commissie Remkes

Voor projecten die de natuur wel raken heeft het ministerie nog geen oplossing gevonden. Hiervoor wordt gewacht op het advies van de commissie Remkes. Naar verwachting komt dat eind deze maand.

Trienke Elshof, portefeuillehouder Gezonde Omgeving van LTO Nederland, is blij dat de nieuwe rekenmethode er nu is. 'Het is een mooie eerste stap, maar voor de landbouw is er meer nodig voor we echt weer aan de slag kunnen. We moeten het advies van de commissie Remkes afwachten voordat we er echt een oordeel over kunnen geven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer