%27Stikstofproblematiek+integraal+en+zorgvuldig+oplossen%27
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

'Stikstofproblematiek integraal en zorgvuldig oplossen'

Landbouwminister Carola Schouten wil vooral een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofproblematiek. Daarbij zijn er geen taboes, gaf ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer aan.

Het Kamerdebat ging over dierenwelzijn, maar werd aangegrepen om in te gaan op een voorstel dat Tjeerd de Groot eerder deze week lanceerde. Daarin stelt de D66'er voor om de intensieve veestapel te halveren. Hij bracht zijn voorstel in het Kamerdebat opnieuw ter sprake.

Volgens De Groot wil Schouten een omslag naar kringlooplandbouw en heeft ze in dat kader aangegeven dat het huidige landbouwsysteem niet meer houdbaar is. 'Maar aan de andere komt ze wel steeds met voorstellen die datzelfde systeem in stand houden. Er moet veel meer gebeuren dan ik nu zie.'

Bijval

De Groot kon met zijn voorstel uiteraard op bijval van de linkse partijen rekenen. Zowel de Partij van de Dieren en GroenLinks zijn blij dat nu ook een coalitiepartij de inkrimping van de veestapel bespreekbaar maakt. Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks vraagt zich echter wel af waarom De Groot alleen de intensieve veehouderij in wil krimpen. 'Waarom tellen koeien niet mee? Zij stoten de meeste stikstof uit.'

Bromet pleitte wel voor een goed sociaal plan. Bovendien wil ze van de minister een noodwet om binnen een maand met voorstellen om uit de stikstofimpasse te komen. Ook de SP wil ingrijpen als het gaat om dieraantallen, maar Kamerlid Frank Futselaar wil echter niet de 'grootste slager van Europa' worden. Bovendien acht hij minder vee rond natuurgebieden handiger dan generiek korten op dieraantallen, zoals De Groot suggereert.

Krimp

Schouten wil echter een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofimpasse. Taboes als krimp van de veestapel zijn daarbij niet meer onbespreekbaar. In dat verband verwees ze naar de sanering van de varkenshouderij die al voor een krimp van 7 tot 10 procent kan zorgen. En in het kader van het Klimaatakkoord zal ook het aantal koeien in het veenweidegebied al afnemen.

De minister wil de oplossing voor de stikstofproblematiek niet aan de markt over laten. Ook wil ze geen noodwet, zoals Bromet voorstelde. 'Zo doen we dan niet, we gaan dit niet even in maand regelen. Het gaat wel over mensen en bedrijven. We zoeken naar een integrale en zorgvuldige oplossing. Bovendien wachten we eerst waar de commissie Remkes mee komt.'

Geen geld

Er is in de landbouwbegroting nog geen geld gereserveerd voor maatregelen die het stikstofprobleem op moeten lossen. 'Maar de begroting is niet statisch. Als het nodig is, schakelen we. Kijk naar het Klimaatakkoord. Dat is ook niet in een begroting gevat, maar wat moet gebeuren, gaat gebeuren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer