Online+cursus+over+veredeling+bloembollen
Nieuws
© Han Reindsen

Online cursus over veredeling bloembollen

De Bollenacademie heeft de online cursus Veredeling van bloembollen gelanceerd. In deze cursus komen alle aspecten van de veredeling aan bod.

De cursus schenkt onder meer aandacht aan het opzetten van een veredelingsprogramma, het slechten van kruisingsbarrières en het registreren van nieuwe cultivars. De cursus sluit aan bij de online cursussen over het telen, broeien en verhandelen van bloembollen en bij het boek De veredeling van bloembollen.

De cursus is gratis te volgen op de website van de Bollenacademie. Het bijbehorende boek De veredeling van bloembollen is, net als de andere boeken van de Bollenacademie, te bestellen via de webshop van het Ontwikkelcentrum.

Nieuwe technieken

'Het sortiment bloembollen verandert constant, bij het ene bolgewas sneller dan bij het andere', geeft voorzitter André Hoogendijk van Stichting Bollenacademie aan. 'Ook de veredelingstechnieken veranderen. Bij nieuwe technieken hoort ook nieuwe kennis.'

Daarnaast veranderen ook de eisen van consumenten en producten. 'Een mooie bloem blijft uiteraard het uitgangspunt, maar er komen steeds meer factoren bij. Klimaatverandering en een steeds smaller pakket aan gewasbeschermingsmiddelen vragen bijvoorbeeld om bollen die van nature weerbaar zijn. Succesvolle veredeling is en blijft de basis van een gezonde bloembollensector', zegt Hoogendijk.

Kennis

Stichting Bollenacademie is in 2016 gestart met project Studiebol. In dit project wordt kennis vastgelegd en verspreid, gericht op zowel werkenden als studenten. Met deze cursus wil de Bollenacademie de kennis over de veredeling vastleggen en voor iedereen beschikbaar te maken.

De cursus is bedoeld voor studenten en docenten in het groen onderwijs, maar ook voor mensen die werkzaam zijn in de bloembollensector en andere geïnteresseerden. De gratis cursus bevat verschillende filmpjes van vooral de veredeling van tulpen en is daarmee echt een aanvulling op het boek De veredeling van bloembollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer