Tegengaan+ontwikkeling+resistente+schimmels
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tegengaan ontwikkeling resistente schimmels

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om langdurige en ongecontroleerde opslag van plantenafval in de bollenteelt te voorkomen.

Het RIVM-rapport ‘Nieuwe inzichten in ontwikkeling van resistentie bij Aspergillus fumigatus’ wijst plantenafval uit de bollenteelt aan als een bron van vermenigvuldiging en verspreiding van een schimmel (Aspergillus fumigatus) die resistent is tegen azolen (fungiciden).

Deze schimmel kan ook patiënten met een verzwakt immuunsysteem treffen. De schimmel is dan door de resistentie moeilijk te bestrijden met medische azolen. Het rapport benoemt de ontwikkeling en verspreiding van de resistente schimmel als een belangrijk vraagstuk. Het RIVM adviseert om voortdurende en niet gecontroleerde opslag van plantenafval in de bollenteelt te voorkomen.

Ctgb

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) kijkt hoe het hieraan kan bijdragen in overleg met betrokken partijen en binnen zijn verantwoordelijkheid voor het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen. Zo nodig zal het aanvullende gebruiksvoorschriften opleggen.

De KAVB kent het rapport van het RIVM-rapport en is al in overleg met alle betrokken partijen om praktische oplossingen te vinden. Sinds een rapport van het RIVM uit 2017 over Aspergillus heeft de KAVB al actieondernomen.

Verantwoordelijkheid

Adjunct-directeur André Hoogedijk: 'We willen als sector onze verantwoordelijkheid nemen om ons aandeel in de probleem op te lossen. Daarom werken we al anderhalf jaar samen met alle relevante partijen, waaronder drie ministeries, het Ctgb, Wageningen University & Research, CLM en het Radboud UMC. Ook zijn we met de betrokken onderzoekers op werkbezoek geweest bij bollentelers. We zien goede mogelijkheden om de opslag van plantenafval op dusdanige wijze aan te passen dat de resistentievorming kan worden tegengegaan.'

De KAVB heeft begin dit jaar ook deelgenomen aan een wetenschappelijk congres over Aspergillus. Samen met onder andere Wageningen UR werkt de KAVB aan een voorstel voor verder onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer