Anthos+let+scherper+op+bolkwaliteit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Anthos let scherper op bolkwaliteit

Anthos, de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, gaat strenger toezien op de kwaliteit van bloembollen. De stap is een reactie op bollentesten van het tv-programma Kassa.

De branchevereniging van bloembollenhandelaren wil ook van eigen geld meer onderzoek gaan doen naar de bewaaromstandigheden van bollen bij retail en webshops en ze hierover voorlichten. Daarnaast krijgen consumenten die teleurgesteld zijn over bloei van hun bollen, nieuwe bollen, zegt voorzitter Henk Westerhof van Anthos.

Westerhof vindt dat de bloembollensector de bloeibelofte aan consumenten moet waarmaken. Uit steekproeven van Kassa is gebleken dat deze belofte niet altijd wordt nagekomen.

Het tv-programma heeft Bulb Quality Support (BQ Support) in Lisse tulpenbollen laten testen op hun bloei. Het ging om een totaal van ongeveer vijftien verpakkingen bij zeven verkooppunten. De resultaten werden afgelopen weekeinde getoond.

Bloemknopverdroging

Uit de steekproef kwam naar voren dat tulpen veel last hadden van bloemknopverdroging. Dit varieerde per verpakking, maar bij de ergste had de helft van de bollen te kampen met dit euvel.

Volgens Westerhof is het waarschijnlijk dat de uitslag van de Kassa-steekproef is beïnvloed door het warme weer van vorig jaar. 'Bollen zijn onder hoge temperaturen geoogst, verhandeld en bij de verkooppunten terechtgekomen. Dat kan de bloemknopverdroging in de hand hebben gewerkt.'

Bewaring bij retail

De Anthos-voorzitter vermoedt dat de bewaaromstandigheden op verkooppunten ook de verdroging hebben bespoedigd. Bollen van een handelsbedrijf die slecht uit de test kwamen, deden het wel goed in een eigen proef van dit bedrijf. 'Dat wijst erop dat er iets is misgegaan bij de retail.' Als daar de lucht te droog of te warm is, leidt dit tot verdroging van de bloemkop.

Anthos liet al af en toe de kwaliteit van bollen op punten van verkoop nakijken. De handelsbond wil dit structureel gaan doen. BQ Support zal deze bollen opplanten en controleren en Anthos gaat de uitslagen delen met de betrokken handel en retailers.

Narcissen

Eerder testte Kassa narcissen. Die deden het beter dan de tulpen, alhoewel de samenstelling van mengsels niet altijd overeenkwam met wat beloofd werd op de verpakking.

Westerhof zegt dat de uitslagen van de Kassa-steekproeven niet representatief zijn voor de hele sector, maar dat Anthos wel vaker klachten krijgt over de bloeikwaliteit van bloembollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer