Bollenvak bekijkt opslag plantafval

Het bollenvak brengt in kaart onder welke condities telers plantafval kunnen opslaan en binnen welke termijn ze het moeten afvoeren om de verspreiding van de schimmel Aspergillus fumigatus te stoppen.

Bollenvak+bekijkt+opslag+plantafval
© Haijo Dodde

Het onderzoek is een antwoord van de sector op het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om langdurige en ongecontroleerde opslag van plantenafval in de bollenteelt te voorkomen.

Het groene afval is een voedingsbodem voor de schimmel die bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem ernstige longinfecties kan veroorzaken. Aspergillus fumigatus is resistent tegen azolen (fungiciden) en is door deze resistentie moeilijk te bestrijden met medische azolen.

Studie RIVM wijst op gevaar

Deze week meldde het RIVM na een studie naar de verspreiding van de schimmel dat opslag van plantafval in de bollenteelt eigenlijk zou moeten worden voorkomen. Het onderzoek volgde op een eerdere proef die aantoonde dat bij bedrijfsmatige compostering hoge concentraties van de schimmelsoort wordt aangetroffen. Dit was bij plantafval in de bollenteelt, gft-afval en houtsnipperverwerkers.

Bij de verspreiding van Aspergillus fumigatus spelen de duur dat het afval is opgeslagen en de condities waaronder een belangrijke rol. In de bollenteelt- en broeierij voert ongeveer 95 procent van de telers het plantafval af naar professionele composteerders. Zo'n 5 procent van de bedrijven, vooral gevestigd in de kop van Noord-Holland, composteert zelf.

'Voor die laatste groep is het relevant te weten onder welke condities het afval moet worden bewaard', zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). 'Temperatuur en zuurstofconcentratie spelen daarbij een rol.' Onderzoek moet uitwijzen wat de beste omstandigheden zijn voor bewaring.

Opslag voor afvoer

'Hoe lang telers plantafval zonder gevaar kunnen bewaren voordat ze het afvoeren naar de composteerder, is een ander punt van onderzoek', zegt Hoogendijk. De adjunct-directeur van de KAVB zegt dat de sector zijn verantwoordelijkheid wil nemen om het aandeel in dit probleem op te lossen. Daarvoor is de KAVB onder andere in overleg met ministeries, Wageningen University & Research en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Het Ctgb kijkt of de gebruiksvoorschriften voor drie fungiciden moeten worden aangepast om de schimmelkwestie in te dammen. Het gaat dan om tebuconazool, prothioconazool en prochloraz.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer