Bollensector+test+diverse+groene+oplossingen
Achtergrond
© Haijo Dodde

Bollensector test diverse groene oplossingen

Voor de bestrijding van vuur, virussen en andere ziekteverwekkers in de bollenteelt zijn steeds meer gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (gno's) beschikbaar. Gewasbeschermingsfirma GMN test in proeven een groot aantal groene oplossingen.

'Het is kenmerkend dat bedrijven als Bayer en BASF hier zijn om uitleg te geven over hun groene middelen', zegt Frank van den Hoek, manager advies en verkoop bij GMN. 'Het bewijst dat de bollensector openstaat voor ontwikkelingen die de teelt minder afhankelijk maken van de chemie.'

Toeleverancier en adviesorganisatie GMN organiseerde vorige week een open dag bij proeftuin Innoventis in Breezand. De dag stond in het teken van een effectief middelenpakket. Daarbij was er veel aandacht voor toepassingen met gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (gno's).

'Wij zetten ons in voor de gereedschapskist voor bollentelers. Daarvoor testen we op diverse proeflocaties veel nieuwe middelen', vertelt Van den Hoek. 'Als er perspectief is, proberen we eventueel via de regeling Kleine Uitbreiding Gewasbescherming (KUG) samen met toelatingshouders om meer middelen beschikbaar te krijgen.'

Meerdere oplossingen hebben maakt sector minder kwetsbaar

Dirk van Baaren, teeltadviseur bij GMN

Beheersing rhizoctonia

Tijdens een rondgang met een groep tulpenkwekers vertelt teeltadviseur Dirk van Baaren van GMN dat de beheersing van rhizoctonia niet meer draait om alleen chemische behandelingen. 'Het is een totaalplaatje, waarbij de bodemvitaliteit cruciaal is. Hier testen we biologische componenten in dompelschema's in combinatie met grondbehandelingen. Bij kunstmatige infecties zien we nu al dat alleen dompelen onvoldoende werkt.'

In een dompelproef voor tulp zijn schema's toegepast op een zuurgevoelige cultivar. Naast fusarium worden de geoogste bollen ook beoordeeld op aaltjes en bacterierot. De onderzoekers vergelijken standaardobjecten met specifieke mixen van plantversterkende producten. Ook is er een object waarbij fungiciden worden toegediend, maar met een speciale coatingtechniek.

Resistentie op de loer

Een effectieve vuurbestrijding is niet eenvoudig, benadrukt Van Baaren. Vaak zijn intensieve schema's nodig om een gewas lang schoon te houden. 'Het probleem is dat resistentie tegen middelen op de loer ligt en dat er weinig nieuwe stoffen voorhanden zijn.'

In Breezand test GMN een experimentele gno van Syngenta, een biostimulant van Adama, Hu-man als nieuw mangaanproduct en de toegevoegde waarde van superuitvloeier Hi-Wett. Interessant product is Toreda, een biologische fungicide van BASF met een bacillusstam als werkzame component. Deze bacterie met preventieve werking beconcurreert de vuurschimmel op het tulpenblad. Volgens Van Baaren is Toreda goed toe te passen na de bloei bij niet al te hoge vuurdruk.

TVX-virus

De beheersing van het TVX-virus in tulpen is voor een deel gericht op de bestrijding van bollenmijten in de bewaarruimten. Een van de producten die hiervoor gebruikt kan worden is Flipper, een gno met insectenwerking van Bayer. Een proef van GMN, uitgevoerd in augustus 2018, laat zien dat schuimen met Flipper het aantastingsniveau van een met TVX-besmette partij beperkt. Het effect is wel minder dan dat van het chemische insecticide Apollo.

Alex de Waard van Bayer legt uit dat Flipper een natuurlijk kaliumzout is. 'Dit middel heeft een goede contactwerking is daarom geschikt om toe te voegen aan een dompel- of schuimbad. In hyacinten zien we ook een mooi effect op de bestrijding van trips.'

Aan het eind van de rondleiding stelt Van Baaren dat veel ziekten en plagen in bloembollen prima te beheersen zijn met een combinatie van chemie en groene gewasbescherming. 'Meerdere oplossingen hebben in de gewasbescherming maakt onze sector minder kwetsbaar.'

Zonnecrème verlengt werkingsduur insecticiden
Van pyrethroïden is bekend dat ze na een bespuiting op een gewas betrekkelijk snel afbreken onder invloed van zonlicht. Om dit tegen te gaan heeft GMN in een virusproef in tulpen enkele objecten opgenomen waarbij Sumicidin wordt gespoten in combinatie met een zonnecrème voor de bestrijding van bladluizen. 'De gedachte hierachter is dat de duurwerking van de insecticidenbespuiting wordt verlengd, doordat het middel langer op het gewas blijft', legt teeltadviseur Dirk van Baaren uit. 'Wellicht biedt dit de mogelijkheid om te besparen op bespuitingen. Dat kan van belang zijn als de mogelijkheden voor een goede virusbestrijding verder worden beperkt door de regelgeving.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer