Verlaging+importheffing+eieren+bedreigt+pluimveesector
Nieuws
© pixabay

Verlaging importheffing eieren bedreigt pluimveesector

Een eventuele verlaging van de importheffingen op eieren uit derde landen door de Europese Unie vormt een serieuze bedreiging voor de Europese pluimveesector.

Vooral voor producenten van eipoeder zijn de eiproducten van buiten de EU een gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research. Het rapport toont de impact van het verminderen of opheffen van importheffingen op de concurrentiepositie van de EU-eiersector, zowel voor schaaleieren als voor eipoeder.

Verlagen van de importheffing kan het gevolg zijn van handelsakkoorden tussen de EU en andere landen. In de Europese Unie moeten producenten zich houden aan voorschriften over milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Hierdoor stijgen de productiekosten ongeveer 16 procent op bedrijfsniveau.

Minder ruimte

Dat komt bijvoorbeeld doordat in de EU de kippen in verrijkte kooien een oppervlakte hebben van 750 vierkante centimeter per hen. Buiten de unie moeten de kippen het soms met 350 tot 400 vierkante centimeter doen. Overigens is de verrijkte kooi in Nederland onder voorwaarden nog toegestaan. Vanaf 2021 komt er om welzijnsredenen een verbod.

Al bij 50 procent lagere importheffingen bieden Oekraïne en de Verenigde Staten heeleipoeder tegen een lagere prijs aan. Gecombineerd met een 10 procent lagere wisselkoers, hanteren alle niet-EU-landen een aanzienlijk lagere aanbiedingsprijs voor heeleipoeder dan de EU-prijs. De aanbiedingsprijzen zouden dan voor Argentinië en India 6 procent onder het gemiddelde EU-niveau kunnen liggen en voor Oekraïne zelfs 14 procent.

Aanbiedingsprijzen

In het slechtste geval is er geen importheffing in combinatie met een 10 procent lagere wisselkoers voor niet-EU-valuta. In dat geval zouden alle niet-EU-landen zeer goedkope leveranciers van eipoeder op de EU-markt zijn. De aanbiedingsprijzen kunnen dan 18 procent voor Argentinië en India tot zelfs 27 procent voor Oekraïne onder het gemiddelde EU-niveau liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer