%27Industri%C3%ABle+landbouw+redding+voeden+wereld%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Industriële landbouw redding voeden wereld'

De schaalgrootte, efficiëntie en productiviteit moeten omhoog om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Kleinschaligheid en lokaal maken het agrarisch landschap compleet. 'Die ecologische transitie moet binnen verantwoorde kaders gebeuren', zegt Gerard Albers.

Albers is oud-directeur R&D en Innovaties bij Hendrix Genetics. Maandag gaf hij tijdens de thema-avond 'Industriële landbouw: ramp of redding?' in Sint Anthonis zijn onafhankelijke visie. 'Als we op dezelfde voet doorgaan, is de impact op het klimaat enorm.'

Een ecologische transitie van de landbouw is volgens Albers zeker nodig. 'De vraag naar vlees gaat nog de helft toenemen. Dat zorgt voor meer broeikasgassen, er is meer grond- en zoetwater voor landbouw nodig en het risico op vermesting neemt toe. Dus we moeten het voedselsysteem zo inrichten dat de wereld die groei kan dragen.'

Efficiencyslagen

Een industriële landbouw die steeds efficiënter produceert en productiever wordt, draagt daaraan bij, zegt Albers. Hij illustreert dat met al behaalde efficiencyslagen in de pluimvee- en varkenshouderij.

In 1960 werden vijfduizend eieren of 85 kilo vet varkensvlees per ton voer geproduceerd. Vijftig jaar later was de productie per ton voer opgelopen naar negenduizend eieren of 170 kilo magerder varkensvlees. 'Efficiëntieverbeteringen zijn mogelijk waardoor het beslag op grondstoffen en land af kan nemen.'

Om de consument op te laten schuiven naar een verantwoord eetpatroon, zou Albers graag zien dat er een eerlijke prijs wordt vermeld naast de verkoopprijs. 'Als je de impact op het klimaat goed in geld uit kunt drukken, gaat bij mensen het besef om verantwoorder te eten meer leven.'

Hoge ketenkosten

Schokkend vindt Albers het dat de operationele ketenkosten van varkensvlees in Nederland wereldwijd de op een na de hoogste zijn na China. Vrijwel alle grondstoffen moeten naar Nederland en Denemarken worden vervoerd om vervolgens het meeste varkensvlees weer te exporteren.

'Wat minder varkens in die landen verlagen de milieudruk en brengen de handelsbalans weer wat meer in evenwicht.'

Bekijk meer over: