LTO/NOP vindt wetgeving koloniestal niet nodig

Wetgeving om de koloniestal in Nederland te verbieden is niet nodig', stelt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'De markt stuurt en pluimveehouders moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze omschakelen.'

LTO%2FNOP+vindt+wetgeving+koloniestal+niet+nodig
© Lé Giesen

De Dierenbescherming wil dat minister Carola Schouten (LNV) alle kooisystemen voor leghennen gaat verbieden. In 2021 worden verrijkte kooien verboden, maar koloniekooien blijven toegestaan. Deze bieden meer ruimte dan verrijkte kooien en hebben voorzieningen zoals strooisel, een zitstok en een legnest.

• Lees ook: Dierenbescherming wil verbod op koloniekooien

Toch voldoen koloniekooien niet aan de behoeftes van de dieren, stelt de Dierenbescherming. De organisatie roept Schouten op om niet alleen verrijkte kooien, maar ook koloniekooien in Nederland te verbieden.

Europese normen

Hubers denkt echter dat de ontwikkelingen in de markt er op den duur vanzelf voor zorgen dat de koloniehuisvesting uit ons land gaat verdwijnen. 'Er worden al geen nieuwe stallen meer gebouwd met dit systeem en eieren uit de koloniehuisvesting liggen ook niet meer in de Nederlandse supermarkten. Wij vinden een verbod daarom niet zinvol en vinden de Europese huisvestingsnormen afdoende.'

Ook veel voedingsproducenten stappen voor verwerkte producten, zoals mayonaise, cake of pasta, af van het gebruik van kooieieren. Een oproep van de Dierenbescherming aan consumenten om kooieieren en verwerkte producten met dit soort eieren niet te kopen, zal dan ook niet veel uitmaken.

Buitenland

De markt zal zijn werk doen, denkt Hubers. 'Duitse consumenten willen geen kooieieren, in Engeland hebben de supermarkten kooieieren al geweerd en Frankrijk stapt ook helemaal over op scharreleieren, vrije-uitloopeieren en andere concepten.'

Extra wetgeving is volgens de pluimveevoorman daarom helemaal niet nodig. 'Geef die enkele pluimveehouder die beschikt over koloniehuisvesting de ruimte om op zijn eigen wijze en tempo zijn bedrijf te kunnen aanpassen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer